Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodzaak ecd’s groeit, gebruik blijft achter in ouderenzorg

Redacteur Zorgvisie
Steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vinden het noodzakelijk of wenselijk om een elektronisch cliëntendossier (ecd) te gebruiken. Hoewel het gebruik ervan wel toeneemt, blijft het achter bij die wens.
Foto: AdobeStock

Dat blijkt uit de e-healthmonitor van Nictiz. Driekwart van de zorgverleners in de ouderenzorg vindt het noodzakelijk om een ecd te gebruiken, nog eens 19 procent vindt het niet noodzakelijk, maar wel wenselijk. Tegelijkertijd blijkt dat 62 procent van de zorgverleners dit jaar het cliëntendossier elektronisch bijhoudt. Dat percentage is de afgelopen jaren wel gegroeid: in 2014 maakte 31 procent van de zorgverleners in de ouderenzorg gebruik van een ecd.

Noodzaak elektronische gegevensuitwisseling

In totaal vindt 90 procent van de zorgverleners het daarnaast noodzakelijk dat er elektronische gegevensuitwisseling of afstemming van zorg plaatsvindt, terwijl dit bij 36 procent daadwerkelijk gebeurt. Van de onderzochte zorgverleners liet 88 procent weten dat een cliëntenportaal noodzakelijk of wenselijk is, bij 42 procent wordt er een gebruikt. In 2016 was dit nog 17 procent.

Techniek in ouderenzorg

Nictiz deed ook onderzoek naar het gebruik van toezichthoudende technieken in de ouderenzorg, zoals bewegingsmelders, personenalarmering, een valmelder of GPS-trackers. Driekwart van de zorgverleners zegt daarover ze noodzakelijk of wenselijk te vinden. Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat er daadwerkelijk gebruik van maakt, ligt ongeveer even hoog, op 71 procent. In 2017 nam dit percentage flink toe, vooral doordat in de thuiszorg meer gebruik wordt gemaakt van deze technieken.

Noodzaak digitale medicatiecontrole

Een groter verschil zit bij de digitale dubbele medicatiecontrole. Hoewel meer dan de helft dit noodzakelijk vindt en een derde aangeeft het wenselijk te vinden, gebruikt niet meer dan 22 procent de controle. Dat terwijl het volgens Nictiz een oplossing kan zijn voor de organisatie van dubbele medicatiecontrole, die fouten bij de toediening van medicatie moet voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.