Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noordelijke provincies zetten vaart achter PGO

Redacteur Zorgmanagement
Met de officiële start van het PGO Netwerk Noord zetten de noordelijke provincies een flinke stap richting verdere introductie van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Met dank aan de Europese Unie, dat 4 miljoen euro subsidie bijdraagt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Pgo

Het PGO Netwerk Noord is een consortium van bijna veertig bedrijven en zorginstellingen, waarin onder meer Philips, Medisch Centrum Leeuwarden, zorgverzekeraar De Friesland en de stichting GERRIT als ICT-specialist in de zorg samen optrekken. In totaal brengen de partijen nog eens zes miljoen euro op  Een belangrijk deel komt voor rekening van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De bijdrage is passend, vindt SNN, omdat het PGO Netwerk Noord een veelheid van kansen voor zowel het bedrijfsleven als de zorg oplevert.

Gegevens delen

Het PGO Netwerk Noord streeft er naar om binnen vijf jaar zo’n 200.000 noorderlingen aan een digitale omgeving te helpen waarin ze hun eigen gezondheidsgegevens beheren. Daarbij is wel van belang dat zoveel mogelijk zorgaanbieders hun data delen. Pas dan kunnen burgers dergelijke data zelfstandig en zinvol beheren.

Vlucht

‘Burgers en patiënten willen steeds meer hun gezondheid in eigen hand nemen. Daarnaast is er de toenemende druk op de zorg’, zegt directeur Wim Hodes van Stichting GERRIT en penvoerder van het consortium over het PGO Netwerk. ‘Door de uitbraak van corona en de gevolgen daarvan heeft e-health een vlucht genomen. We moeten dat zien vast te houden en PGO’s sluiten daar naadloos bij aan.’

Betere zorg

Het breder gebruik van PGO’s moet primair bijdragen tot een betere, betaalbare zorg. Door de integratie van allerhande allerlei applicaties of gezondheidsprogramma’s kunnen burgers beter regie over hun eigen gezondheid voeren, waardoor de zorg minder belast wordt. Te denken valt aan wearables die de bloeddruk of hartslag meten, een app die longaanvallen kan voorspellen of een programma dat helpt om op gewicht te blijven.

Vliegwiel

Naar verwachting komen er op termijn ook steeds meer applicaties waardoor ziekenhuiszorg ook thuis kan worden geleverd. PGO Netwerk Noord ziet zichzelf in dit proces als een vliegwiel voor zorginnovatie. Patiënten vertegenwoordigers en Zorgbelang denken nadrukkelijk mee in het programma.

Impuls

PGO Netwerk verwacht dat het PGO-offensief ook een economische impuls zal geven. De intensieve samenwerking en het slechten van digitale en infrastructurele belemmeringen helpt bedrijven, zoals startups, te groeien en uit te breiden. De verwachting is dus ook dat PGO’s nieuwe banen opleveren. ‘PGO Netwerk Noord is niet alleen goed voor de zorg maar ook voor de economie’, aldus Hodes. Mede om deze reden is de subsidie vanuit het SNN toegekend en is de NOM, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, er nauw bij betrokken.

In de Leeuwarder Courant laat productmanager Jan Alma van Philips weten de noordelijke samenwerking kansrijk te achten: ‘Het Noorden is voor ons interessant omdat de zorg er goed samenwerkt, dat is absoluut nodig voor een grote transformatie.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.