Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noorderboog en AAFM vieren eerste jaar outsourcing

Een sprong in het diepe voor alle betrokken partijen. Zo voelde de keuze van Zorgcombinatie Nooderboog om een jaar geleden de complete facilitaire dienst aan AAFM Facility Management uit te besteden. Inmiddels is de samenwerking toekomstbestendig voor de komende jaren.
Noorderboog en AAFM vieren eerste jaar outsourcing

De stap die Zorgcombinatie Noorderboog vorig jaar nam is groot. Partner AAFM Facility Management neemt niet alleen de verantwoordelijkheid voor management en organisatie van de Meppelse zorginstelling op zich, maar beheert ook het integrale budget. En dat niet alleen voor de facilitaire diensten in het ziekenhuis, ook voor de verpleging- en verzorgingshuizen van de combinatie. De managers van het oude facilitaire bedrijf zijn zo veel mogelijk overgestapt naar AAFM en het uitvoerend personeel is uitbesteed aan derden of onder de aansturing van AAFM geplaatst.

Kostenreductie

‘Het idee om uit te besteden is bij mijn voorganger Titus Vissers ontstaan’, zegt bestuursvoorzitter Lidy Hartemink van Zorgcombinatie Noorderboog. ‘Het was al geruime tijd duidelijk dat er wat moest gebeuren om onze zorgcombinatie financieel duurzaam te maken. We willen niet alleen een forse structurele kostenreductie realiseren met dit uitbestedingstraject, de kwaliteit van de dienstverlening moet er ook door omhoog. En omdat zorg verlenen onze corebusiness is en niet facilitaire diensten verlenen, zijn we op zoek gegaan naar een partner die wel gespecialiseerd is in facilitaire bedrijfsvoering.’

Etalage

Die zoektocht naar een partner verliep niet via een ingewikkelde aanbestedingsprocedure. ‘Nee, de samenwerking kwam tot stand na een prettige kennismaking en inhoudelijke gesprekken’, zegt algemeen directeur Bernt Bouwmeester van AAFM. ‘Wij zijn al zo’n twaalf jaar leidend speler in de Nederlandse Integrated Facility Management markt. Zo’n drie tot vier jaar geleden hebben we onszelf tot doel gesteld om ook in de semipublieke sector, en dan met name de zorg, te opereren. Voor ons is de samenwerking met Noorderboog een kans om aan de sector te laten zien wat wij kunnen. Het is onze eerste grote zorginstelling en daarom een etalage-project. Dat betekent dat we van meet af aan hebben afgesproken dat we vooral in de eerste jaren heel flexibel en lerend met elkaar om zullen gaan.’

KPI’s

Het contract omvat een periode van vijf jaar waarna wordt bekeken of AAFM haar kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) heeft behaald of niet. De KPI’s omvatten onder andere dat AAFM een kostenbesparing van minimaal 10 procent realiseert bij de uitvoering van het facilitaire bedrijf en de kwaliteit meetbaar verhoogt. Na het eerste jaar van de samenwerking overheerst tevredenheid. Vandaar dat de beiden bedrijven naar buiten treden met hun bevindingen. Iets waar andere zorginstellingen misschien weer iets van kunnen leren. In het april-nummer van Zorgvisie staat een achtergrondverhaal over dit uitbestedingstraject.

 

Zorgvisie organiseert haar eerste congres over Facility Management in de zorg.

 

De zorg kan het niet langer alleen en besteedt diensten uit aan partners. In dit dossier leest u hoe dat verloopt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.