Het oordeel van honderdduizenden cliënten over de kwaliteit van zorg in de verpleging en verzorging is op de site terug te vinden. Dit cliëntenoordeel is uitgedrukt in een aantal sterren per thema. Zo kan de woon-, leefomgeving van een bepaalde instelling van haar cliënten slechts één ster of de totale vijf sterren scoren. Naast het oordeel van cliënten bevatten de openbare gegevens ook de sterrenscores van zorginhoudelijke indicatoren. Die scores zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal gevallen van decubitus of het aantal valincidenten bij een aanbieder. De gegevens van zo’n 1200 locaties zijn verzameld. Dat is 62 procent van de sector.
Informatievoorziening
Uit een eerste vergelijking van de sterren op de site blijkt dat cliënten over het algemeen minder te spreken zijn over het thema inspraak en overleg en het thema informatievoorziening kan ook beter volgens de cliënten. Op deze punten heeft de branche een aantal opdrachten voor verbetering liggen. Ten aanzien van de zorginhoudelijke indicatoren springen thema’s valincidenten, incontinentie en vaccinatiegraad bij medewerkers op. Ook hier is werk aan de winkel voor de sector. Aan de andere kant is zichtbaar dat op het gebied van decubitus flinke verbeteringen zijn doorgevoerd.
Rangorde
Uit de normen verantwoorde zorg kan niet worden opgemaakt wie ‘de beste’ en wie ‘de slechtste’ zorgorganisatie heeft. Volgens Karin Lieber, die voor brancheorganisatie ActiZ in de stuurgroep normen verantwoorde zorg zit, kunnen de sterren niet bij elkaar worden opgeteld. “Het materiaal is niet geschikt om er een rangorde op los te laten. De sterren zijn een publieksvriendelijke vertaling van de meetgegevens, uitgevoerd door onderzoeksbureau Prismant. Daar zitten complexe berekeningen achter. De sterren hebben dus niet allemaal dezelfde waarde, en tellen niet bij elkaar op.”
Decubitus
Hoewel de normen verantwoorde zorg nu nog geen ranglijst voor aanbieders is, zal dat in de toekomst volgens bijzonder hoogleraar Verpleeghuisgeneeskunde Jos Schols wél moeten kunnen. “De normen verantwoorde zorg zullen de komende jaren in ontwikkeling blijven. Op een gegeven moment zullen we ontdekken wat de absolute ondergrens is voor bijvoorbeeld het thema decubitus. Dat zal dan leiden tot absolute normen en dan zullen we een rangorde kunnen maken. Dat is nu nog niet aan de orde.” Ook volgens Karin Lieber zijn de normen verantwoorde zorg nog in ontwikkeling. “We hebben TNO en PriceWaterhouseCoopers onderzoek laten doen naar de betrouwbaarheid van de gegevens. Daaruit blijkt dat we vertrouwen moeten hebben in de zorgprofessionals. Maar het blijkt ook dat we als stuurgroep constant bezig moeten zijn om de betrouwbaarheid zoveel mogelijk te waarborgen. Daar wordt steeds aan gewerkt.”
Eind deze maand besteedt Zorgvisie magazine aandacht aan de lancering van de normen verantwoorde zorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
Kritiek op ranglijst verpleeghuizen
KiesBeter.nl breidt uit met palliatieve zorg
‘Foute cijfers wachtlijsten op website Kiesbeter.nl
Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de vraag van William D. ‘Hoe vaak wordt kiesbeter.nl geraadpleegd?’
Is daar nog ergens informatie over te vinden?
N.a.v. de reactie van Dick.
Op de eerste plaats jammer dat er bijna niemand reageert op je reactie.
In zijn algemeenheid, hoe vaak wordt Kies.beter.nl geraadpleegd ?
Indicatoren vind ik zelf heel belangrijk.
Kiesbeter.nl geeft een erg vrije vertaling weer van de indicatoren verantwoorde zorg zoals die zijn gemeten. Voorbeeld: de indicator “Kunt u aantonen dat voor de functie Verblijf gecombineerd met Verpleging en/of Behandeling zeven maal 24 uur een arts bereikbaar is die binnen
30 minuten ter plaatse kan zijn?” wordt vertaald met: “Is er altijd een arts in de buurt?”
Zo zet je belangstellende cliënten op het verkeerde been!