Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Novadic-Kentron sleept Eindhoven voor rechter

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft gemeente Eindhoven voor de rechter gedaagd. De instelling stelt onterecht gekort te zijn op haar gemeentesubsidie vanwege te hoge bestuurderssalarissen. Ook zou Eindhoven te lage tarieven hebben vastgesteld voor de verslavingszorg die Novadic levert.
Novadic-Kentron sleept Eindhoven voor rechter
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Volgens de gemeente verdiende de bestuursvoorzitter van Novadic vorig jaar 226.625 euro en een tweede bestuurder 207.924 euro. Dat ligt boven de norm van 193.000 euro uit de wet op topinkomens in de (semi-)publieke sector (Wopt-norm).  Novadic-Kentron voert aan dat  dit jaar voor de laatste keer de Wopt-norm gehanteerd wordt voor het jaar 2012 en dat vanaf 1 januari 2013 de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT) van kracht is. De Wnt-norm ligt op 228.599 euro. ‘De salarissen van beide bestuurders van Novadic-Kentron voldoen aan de Wnt-norm’, schrijft de instelling.

Twistpunt
Het tweede twistpunt betreft de gemeentesubsidie voor preventie, voorlichting, begeleiding, nazorg en de opvang van verslaafden. ‘Voor deze diensten hanteren we in onze ogen transparante tarieven, die voor elke gemeente in de provincie gelijk zijn en die ook door alle gemeenten behalve Eindhoven zijn geaccepteerd’, laat de instelling weten. ‘ Het college van B en W van Eindhoven hanteert lagere tarieven, die niet kostendekkend zijn.’

Tarieven
De gemeente reageert desgevraagd op deze kwestie: ‘Novadic geeft aan dat de tarieven die de gemeente hanteert niet kostendekkend zijn. Het tarief dat de gemeente hanteert is gebaseerd op de kostprijs en methodiek van Novadic Kentron uit 2009 en voorgaande jaren. Voor 2010 heeft Novadic Kentron gekozen om een ander kostprijsmodel te hanteren waardoor de tarieven sterk stegen. De gemeente heeft aan Novadic gevraagd om aan te tonen dat de oude tarieven niet kostendekkend zijn. Novadic heeft dit echter nooit aangetoond.’ De uitspraak in deze zaak is naar verwachting over ongeveer zes weken.

1 REACTIE

  1. Eindhoven neemt het initiatief, hopelijk volgen vele andere gemeenten om nu ook eens paal en perk te stellen aan de salarissen van bestuurders van gesubsidieerde instellingen. Want terwijl de mensen van de werkvloer het moeten doen met tijdelijke contracten, ontslag of minder uren, minder collega’s is het blijkbaar heel normaal om als bestuurder van een kleine zorg- of welzijnsorganisatie meer te verdienen dan de minister president.
    Bestuurders: ook jullie salarissen worden uit gemeenschapsgelden betaald en dragen bij aan minder handen aan het bed, dan wel minder voeten op de werkvloer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.