Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

NU’91 signaleert onderbezetting in de zorg

Ook deze zomer is er in de ggz-sector en in de verpleging en verzorging sprake van onderbezetting. Dat zegt voorzitter Monique Kempff van NU'91.
NU'91 signaleert onderbezetting in de zorg

Vakbond NU’91 heeft twee weken geleden een meldpunt gelanceerd over onderbezetting in de zorg. Dat gebeurde naar aanleiding van meldingen van zorgmedewerkers over onderbezetting. “We waren in eerste instantie niet van plan om dit jaar een meldpunt te doen”, zegt Kempff. “Vorig jaar hebben we namelijk als vakbond ook aandacht gevraagd voor onderbezetting bij zorginstellingen in de zomermaanden. Toen hebben de brancheorganisaties maatregelen beloofd om ervoor te zorgen dat het deze zomer minder erg zou zijn.” Dat heeft waarschijnlijk toch niet gewerkt, denkt Kempff. “Toen er weer veel meldingen binnenkwamen, voelde NU’91 zich genoodzaakt toch een meldpunt op te zetten.”

Niet veel veranderd

Uit een tussentijdse evaluatie van het meldpunt blijkt dat er inderdaad niet veel veranderd is ten opzichte van vorig jaar. “Er zijn binnen twee weken tussen de zestig en tachtig meldingen binnengekomen”, zegt de voorzitter. “Dat komt vrijwel precies overeen met de situatie van vorig jaar.”

Verschillende redenen

Vooral in de VVT-sector en de ggz-sector komt onderbezetting voor. Over de redenen van onderbezetting zegt Kempff: “Dat kan met van alles te maken hebben, zoals verkeerd roosteren of gebrek aan kinderopvang. Maar in de ggz worden ook de bezuinigingen genoemd. In de VVT horen we dat onderbezetting eigenlijk continu een probleem is, maar dat het pas echt pijnlijk wordt in de zomer.” De vakbond komt aan het eind van de zomer met het definitieve resultaat van het meldpunt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NU’91 telt 1135 meldingen onderbezetting zorg

‘Veel meldingen over onderbezetting in zorg’

‘Onderbezetting oorzaak van incidenten bij Cordaan’

NU’91 in actie tegen onderbezetting zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik gun ieder een geslaagde vakantie, maar ga niet vlak voor de vakantieperiode een nieuwe afdeling starten, waardoor wordt geschoven met vaste krachten en extra flexkrachten moeten worden ingehuurd. Van flexkrachten mag niet hetzelfde worden verwacht als van vaste krachten. Voor direkties geldt alleen het aantal poppetjes en uren met de kosten. Liefst hebben zij kleine contraktjes, niemand die dat wil, dus krijg je geen mensen. Naar het belang van de client wordt door hen niet gekeken. Dat gevoel zijn de direkties kwijt waardoor onverantwoorde situaties ontstaan.
    En daar moet aangewerkt worden.

  3. Beste Erwin,
    In de zorg wordt op veel fronten het hele jaar door 10-12 uur per dag gewerkt. Van 10 uur tijdens de zomertijd in ‘de produktie’ zijn we derhalve niet onder de indruk. Ook 5 dagen per week is een luxe die we niet kennen. Het probleem is met name een tekort aan ondersteunend personeel (ok , anesthesie assistentie) waardoor mensen met ernstige aandoeningen ” op de onacceptabel lange wachtlijst” achteruit gaan en mindere kwaliteit van leven hebben of in een enkel incidenteel geval vroegtijdig overlijden. Had je verder nog wat?

  4. Goed zo Erwin, hard werken. Ik zou je er alleen wel op willen attenderen dat in productieomgevingen gewerkt wordt met producten. In de zorg zie ik de mensen liever niet als producten. Wanneer je in een productieomgeving aan het eind van een werkdag van 10 uur eens iets laat vallen of niet meer zo geduldig bent is dat niet zo’n probleem. In de zorg vind ik dat wel degelijk een probleem.

  5. In de profit sector, in bijv. productieomgevingen worden tijdens zomervakanties werkdagen van 10 uur gemaakt en dit 5 dagen in de week. Wat ik hiermee wil zeggen dat niet alleen in de zorg harder gewerkt wordt tijdens de zomervakanties. Niets bijzonders dus.

  6. Ik denk niet dat er ooit verandering komt in de extra werkdruk in de zomer. Zelfs als er geen permanent personeelsgebrek is, als je de roosters goed afstemt en veel mensen buiten het hoogseizoen op vakantie gaan, zijn er toch altijd meerdere mensen tegelijk op vakantie. Juist door de vakantiespreiding duurt de zware periode tegenwoordig van juni t/m september. De flexpool is vaak niet groot genoeg om het totale tekort op te vangen en ook voor de uitzendbureaus is het topdrukte. Je mag al blij zijn als er iemand ingezet kan worden, ookal is diegene niet bekend met jouw afdeling of van een lager opleidingsniveau dan wat je eigenlijk nodig hebt. Het blijft dus een enorm geschuif met roosters. Er hoeft zich dan maar iemand ziek te melden of een cliënt heeft extra zorg nodig en je komt in de problemen. Het zijn drukke weken en je loopt op je tandvlees, maar het hoort er gewoon bij als je in de zorg werkt en je gunt je collega’s ook gewoon een leuke vakantie.

  7. het wordt steeds lastiger voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. In de zomer komt daar een extra druk bij omdat het vaste personeel met vakantie gaat. Het werken in de zorg in de vakantieperiode is aantrekkelijk, maar niet alle vakantiemw-ers kunnen in de zorg ingezet worden. Binnen Vivium Zorggroep zijn 275 vakantiekrachten aangetrokken om zo met kwalitatief en kwantitatief goede zorg de zomer door te komen.

  8. In de zomer wil ook iedereen met vakantie dus er moeten keuzes gemaakt worden. Iedereen die wil krijgt vakantie maar werkt de rest van de vakantieperiode harder of de er wordt meer spreiding verwacht bij het opnamen van vakantie. We blijven continu bedrijven 24/7.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.