Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

De Vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 noemt de intentieverklaring om vrijheidsbeperkende maatregelen terug te brengen, “fraai, maar volstrekt onrealistisch”.
NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Andere beroeps- en cliëntenverenigingen tekenden deze week een intentieverklaring met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om per 2011 de Zweedse band uit te bannen. Met zulke banden worden onrustige bewoners vastgezet.

Water tot aan de lippen

“Wij willen vooropstellen dat er weinig verpleegkundigen en verzorgenden zijn die ‘nodeloos knevelen’, zoals de Inspectie dat noemt”, stelt NU’91 in een persbericht. “De beroepsgroep weet heel goed waar zij mee bezig is. Bovendien is de oplossing van de inspectie dat verpleegkundigen betere scholing nodig hebben te kort door te bocht. De inspectie beseft blijkbaar niet dat het water de beroepsgroep tot aan de lippen staat.”

Te weinig personeel

De vakbond vindt dat een dergelijke intentie tien jaar geleden wel afgesproken had kunnen worden. “Toen liep er nog één verpleegkundige of verzorgende op drie cliënten, waar dat nu één op acht is. Als een verpleegkundige of verzorgende in haar eentje acht mensen moet verzorgen, is de werkdruk te hoog en zal zij onvoldoende aandacht kunnen geven. Zij zal een keuze moeten maken tussen bijvoorbeeld een val uit een stoel met alle gevolgen van dien, en een vrijheidsbeperkende maatregel.”

‘Trieste reactie’

Jan Hamers, bijzonder hoogleraar verpleging en verzorging van ouderen aan de Universiteit Maastricht, noemt het een “heel trieste reactie” van NU’91. “Het is pertinent onwaar dat bewoners worden vastgebonden omdat medewerkers het zo druk hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er totaal geen verband is tussen werkdruk en hoe vaak mensen worden vastgebonden. Daarmee zeg ik niet dat er genoeg personeel is in verpleeghuizen, maar wel dat vrijheidsbeperking niet komt door personeelsgebrek. Ik vind het heel jammer dat NU’91 deze onzin verkondigt, want er zijn genoeg alternatieven voor vrijheidsbeperking. Hun eigen collega’s laten dat zien.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

Vastbinden niet door personeelsgebrek

IGZ gaat strenger controleren op vastbinden patiënten

Dood door Zweedse band voor rechter

Uit de tijd – Weg met de Zweedse banden

Verzorgenden willen bijscholing fixatie

1 REACTIE

  1. De reactie van NU91 vind ik niet correct. Zelf ben ik werkzaam vanaf 1970 in de Zorg en heb ervaring met onrustbanden.Het zijn en blijven ( zolang ze nog gebruikt worden ) ONDINGEN. AFSCHAFFEN liever vandaag dan morgen ! Er zijn voldoende alternatieven in deze Eeuw !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.