Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NVTZ en NVZD scherpen naleving salariscode aan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De verenigingen van toezichthouders NVTZ en zorgbestuurders NVZD gaan scherper toezien op de naleving van de beloningscode voor bestuurders in de zorg. Raden van toezicht hebben toestemming nodig van een onafhankelijke toetsingscommissie als zij willen afwijken van de code.
NVTZ en NVZD scherpen naleving salariscode aan

De bestuurders en toezichthouders hebben in september 2009 de beloningscode bestuurders in de zorg (BBZ) ingevoerd. De code stelt een maximum aan het inkomen van bestuurders op basis van de omzet, het aantal werknemers en de complexiteit van de instelling. Op dat maximum is een ‘markttoeslag’ mogelijk tot dertig procent voor ‘bijzonder marktomstandigheden. “In een concurrerende omgeving willen zorgorganisaties voorkomen dat de beste bestuurder naar een concurrent gaat”, licht NVTZ-directeur Marius Buiting toe.

NVTZ en NVZD: toetsingscommissie

Als raden van toezicht nog meer dan dertig procent toeslag willen geven, dan zijn zij verplicht om dat te melden bij een onafhankelijke toetsingscommissie van de NVTZ en de NVZD. De commissie, die in maart aan het werk gaat, zal een bindende uitspraak doen. “Instellingen moeten goede argumenten geven om de toetsingscommissie te overtuigen als zij meer dan dertig procent toeslag willen geven”, stelt NVTZ-directeur Marius Buiting.

Royement

Dat instellingen de bindende uitspraak naast zich neer zullen leggen, lijkt Buiting niet waarschijnlijk. “Dan hebben ze in het publieke debat geen poot om op te staan. Bovendien plaatsen ze zich buiten de regels van onze verenigingen. In het uiterste geval kan dat tot royement leiden.”

NVZT en NVZD: strikte naleving salariscode

De NVZD en NVTZ wijzen hun leden in een brief op het belang van strikte naleving van de beloningscode om “samenleving en politiek te overtuigen dat zelfregulering voor onze sector het meest geëigend is”. Het kabinet heeft in januari het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel voorziet in drie beloningsregimes. Minister Edith Schippers van VWS wil de zorg onder het tweede regime laten vallen, waarvoor zelfregulering geldt. Maar een Kamermeerderheid heeft daar geen vertrouwen in en wil dat de zorg onder het strengere ‘eerste regime’ valt. Daarvoor geldt de balkenendenorm, 187.340 euro, als maximum. Zorgverzekeraars vallen onder het derde regime, waarin geen maximum bestaat.

Aanpassen beloningscode

Verder komt er in maart een commissie ‘monitoring’ die in kaart gaat brengen hoe vaak zorginstellingen een beroep doen op de toetsingscommissie en welke argumenten ze daarbij hanteren. Als de resultaten daar aanleiding toe geven, wordt de beloningscode aangepast. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Bestuurders overschrijden balkenendenorm nog steeds

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Zie opmerking Heleen, want zo is het. Of, een wielrenner die zijn eigen dopingcontrole doet terwijl hij al weet dat het mis is. Te lachwekkend voor woorden. Er wordt al jaren over gesproken maar er gebeurt niets. Elk jaar blijkt weer dat diverse bestuurders aan zelfverrijking doen, anders kan ik het niet noemen. Het is PUBLIEK geld beste mensen. En als de verdiensten nou in verhouding zouden staan met de geleverde prestaties dan was het in een enkel geval misschien nog acceptabel. Maar ja, ook dat is heel vaak niet het geval..
    Ik heb het al eerder gezegd: Ze heften het glas en deden een plas en alles bleef zoals het was.

  2. Lees alle reacties
  3. Al die beloftes leiden tot niets. We praten daar al jaren over , maar wanneer leidt het tot resultaten ? De Politiek laat het allemaal gebeuren, roept en schreeuwt als er verkiezingen (* 1e Kamer ) aan komen en vervolgens gaan ze over tot de Orde van de Dag.Het is te triest voor woorden.Wanneer worden de echte Kiezers wakker ???

  4. Toezien en dan, als er iets fout is, niets doen? Adviesje geven?? het is volgens mij hetzelfde als met een fietser in het donker zonder licht, geef je een waarschuwing dan zal echt geen lichtreparatie worden ingezet. Bij een voorwaardelijke boet wel.
    Nederland is echt een gedoogland, zelfs types als Donner kunnen niets anders. BAH.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.