Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: faillisement dreigt voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen lopen onverantwoord grote financiële risico's bij de overgang naar een nieuwe financiering van de kosten voor bouw. De brancheorganisatie NVZ verzet zich tegen de plannen van minister Klink van VWS.

“Op deze manier gaat het niet”, zegt NVZ-woordvoerder Roland Kroes. “Voor sommige ziekenhuizen lopen de kosten volgend jaar al op tot tien procent van hun begroting. Faillissementen zijn niet uitgesloten.”

Intensief

Op de site van de NVZ vereniging van ziekenhuizen staat te lezen dat de afgelopen weken intensief overleg is gevoerd tussen NVZ en VWS. Volgens de vereniging geeft het ministerie geen zicht op een verantwoorde invoering van de prestatiebekostiging. Dit is voor de NVZ aanleiding zich te beraden op verdere stappen jegens de minister, omdat ziekenhuizen op deze manier geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de effecten van het voorgestelde beleid.

Voorstel

Op 13 september heeft de NVZ op basis van de uitkomsten van een ledenraadpleging een voorstel gedaan om de problemen in de ziekenhuiszorg op te lossen. Daarbij hebben de ziekenhuizen naar eigen zeggen belangrijke concessies gedaan, waaronder aanvaarding van de doelmatigheids-korting in 2008. Het ministerie heeft dit voorstel niet overgenomen.

Verantwoordelijkheid

In het voorstel van 13 september waren ziekenhuizen bereid om in ruil voor toezeggingen op het kapitaallastendossier ook een deel van de kosten te accepteren en daarmee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Continuïteit van ziekenhuizen en het aanbod van de patiëntenzorg kunnen daardoor nu in 2008 in gevaar komen. Dat zegt de NVZ.

Bezuinigen

De ziekenhuizen zeggen op korte termijn, al in 2008, ingrijpend te moeten bezuinigen. Als gevolg van de overstap naar een nieuwe systematiek voor het ziekenhuisvastgoed kunnen deze bezuinigingen oplopen tot circa 500 miljoen euro eenmalig, stelt de vereniging. Daar bovenop komen nog structurele bezuinigingen, onder meer een doelmatigheidskorting van 160 miljoen euro voor 2008 (oplopend tot 400 miljoen euro in 2011), de introductie van het uurtarief van medisch specialisten, waarvoor de effecten zijn begroot op 175 miljoen euro, en de stijgende vergoeding voor vermogenskosten wat becijferd is op 280 miljoen euro. Daarmee loopt de potentiële korting op tot gemiddeld tien procent per instelling. (Zorgvisie – Bart Kiers/Wouter van den Elsen)

Links

NVZ Nederlands vereniging van ziekenhuis

Zieknhuizen laken rekenwerk NZa

Proef: ziekenhuizen mogen winst uitkeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.