Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ haalt Gupta-rapport onderuit

Het rapport Zen and the Art of Hospital Maintenance van Gupta Strategists is op onderdelen onjuist en onnauwkeurig. Dat stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

“Naar onze mening zijn het echt foute berekeningen”, meent Bob Kiel, woordvoerder van de NVZ. “We hebben Gupta Strategists aangeboden om volgend jaar, voor publicatie, samen naar de berekeningen te kijken.”

Beperkte omzetgroei

Het rapport van Gupta meldt dat de opbrengsten van ziekenhuizen in 2008 meer dan drie keer zo snel groeien als de Nederlandse economie. Volgens de NVZ is dit onjuist. In een tegenbericht melden zij dat de er een verkeerde berekening plaatsvindt. “De onderzoeker vergelijkt de nominale opbrengsten van ziekenhuizen met de reële groei van het bruto binnenlands product (bbp). Het reële bbp wordt echter alleen op hoeveelheden gebaseerd. Als we daar de prijstoename van 2,5 procent toevoegen, ontstaat een toename van het nominale bbp van bijna 5 procent”, aldus de NVZ. Een verschil van 1,8 procent met de omzetgroei van 6,8 procent die Gupta stelde.

Arbeidsproductiviteit

De arbeidsproductiveit zou juist gestegen, in tegenstelling tot de daling die Gupta aangeeft. NVZ: “Het brancherapport van de NVZ laat zien dat de arbeidsproductiviteit tussen 2004 en 2008 van algemene ziekenhuizen met 4,1 procent is gestegen. In 2008 steeg de productiviteit met 1,7 procent”.

‘Geen salarisexplosie’

Tot slot stelt de NVZ dat er geen ‘salarisexplosie’ plaatsvindt. Ziekenhuissalarissen zouden twee keer hoger liggen dan de gemiddelde salarisverhoging van alle sectoren in Nederland. Het verschil zou minder groot zijn dan Gupta Strategists stelt. “Incidentele loonontwikkeling en stijging van sociale zekerheids- en pensioenpremies zijn niet in het cijfer voor de bedrijvensector opgenomen. Daardoor stijgt de bedrijvensector met 3,8 procent in tegenstelling tot de groei van ziekenhuizen met 6 procent.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ziekenhuizen stijgen boven economie uit

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Top-100: Omzet, vermogen en rijkste zorgaanbieders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.