Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Mark van Dorresteijn
De NVZ vereniging van ziekenhuizen laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak van het gerechtshof over de ziekenhuiskorting door VWS. De vereniging overweegt naar de hoge raad te stappen.
NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Volgens de vereniging heeft de korting ingrijpende gevolgen. De NVZ kan niet garanderen dat de ziekenhuizen hetzelfde aantal patiënten zullen kunnen blijven behandelen. “Als de hoogte van het bedrag wordt vastgesteld op de beoogde 549 miljoen euro, zullen ziekenhuizen vanaf 1 januari 2011 gemiddeld zo’n 8 miljoen moeten bezuinigen”, waarschuwt de NVZ. “Dat zal gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering en de werkgelegenheid. Ook de toegankelijkheid van de zorg komt in het gedrang: er kan sprake zijn van nieuwe wachtlijsten.”

Zorgverzekeraars

De NVZ blijft bij het standpunt dat de eerste verantwoordelijkheid voor de overschrijdingen bij de zorgverzekeraars ligt en niet bij de ziekenhuizen. “De minister moet de zorgverzekeraars op hun inkoopbeleid aanspreken. Dit is een logisch uitvloeisel van het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 in werking trad.”

Hoogte en onderbouwing

Om de hoogte en onderbouwing van de overschrijding duidelijk te krijgen, wil de NVZ verder overleg met VWS en Zorgverzekeraars Nederland. “Het gerechtshof onthoudt zich vanwege de grote complexiteit van een uitspraak. Voor de ziekenhuizen is dat uitermate onbevredigend. Het betekent dat de minister feitelijk zonder deugdelijke onderbouwing kortingen kan opleggen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Gerechtshof: VWS mag ziekenhuizen korten

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter

Korten ziekenhuizen belemmert concurrentie

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

6 REACTIES

  1. De NVZ stapt naar de Hoge Raad , maar dat is tien( honderden-)duizenden Euro s stoppen in een verloren zaak. De kortingen gaan gewoon door , hoe je ook Gerechtelijke procedures voert.De NVZ kan deze Euro s beter besteden aan de aanpak van de Burocratie in de Zorg en efficienter gaan werken in de zorg en meer samenwerken met collega-ziekenhuizen.( Bijv. EPD ) Dat kan meer Euros opleveren dan al die Gerechtelijke procedures , waar dure Advocatenkantoren beter van worden. Raad van Toezicht , laat je Stem horen !

  2. Lees alle reacties
  3. Eigenlijk zegt de politiek hiermee: er moet bezuinigd worden en wij zijn politiek te laf om de keuzes te maken waarop dan precies in de zorg bezuinigd moet gaan worden, dus moeten bestuurders dat maar voor ons doen, dan kan ons dat niet verweten worden.Waarom geen maatschappelijke discussie over de kosten van het laatste levensjaar; de uitzichtloze laatste chemo, de griepprik in het verpleeghuis, de cholesterolremmer (of iets anders) boven de 80 of 85 of 90. Kindjes van < 24 weken.Etc. Alles wat je iedereen wel gunt , maar wat veel kost en aan levenskwaliteit niet veel toevoegt.

  4. Moeten we het dan zo interpreteren: “Als rechter begrijp ik dit niet zo goed vanwege de complexiteit, dus laat ik er maar niets over zeggen”? Het gaat met het rechtspreken in dit land niet de goede kant op. Wordt het van trias politica nu duo of zelfs mono politica?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.