Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: ‘Van miljoenenoverschrijding blijft weinig over’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De overschrijding van het macrobudget ziekenhuiszorg over 2013 zal uiteindelijk uitkomen op een bedrag ‘veel lager dan 100 miljoen euro.’ Dat vindt Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.
NVZ: ‘Van miljoenenoverschrijding blijft weinig over’
Foto: NVZ

De NVZ-voorzitter vertelde dit in een interview met BNR nieuwsradio op 1 mei.

Macrobudget ziekenhuiszorg

VWS bracht onlangs naar buiten dat de overschrijding uitkomt op 242 miljoen euro. Volgens Van Rooy zijn de bedragen ‘ontzettend in beweging’ want alle declaraties zijn nog niet afgerond. Het definitieve bedrag zal pas over een jaar bekend zijn. Van Rooy heeft goede verwachtingen dat uit de definitieve cijfers zal blijken dat er nauwelijks een overschrijding is: ‘Een overschrijding die veel minder is dan 100 miljoen euro op een totaal budget van 16 miljard euro, dat noem ik een compliment voor de ziekenhuizen. Zij hebben de kosten in de hand gehouden.’ Waar Van Rooy haar bewering op baseert, is niet bekend. Zij was niet bereikbaar voor commentaar.

Korting

Een strafkorting zou dan ook niet aan de orde zijn. Minister Schippers kan hiertoe het macro beheersinstrument inzetten waarmee alle ziekenhuizen een generieke korting over zich heen krijgen. Over 2012 koos de minister ervoor om het mbi niet in te zetten maar in plaats daarvan het macrobudget ziekenhuiszorg voor 2016 met 70 miljoen euro te korten. In haar brief aan de Kamer zegt Schippers dat zij bereid is te wachten tot het voorjaar van 2016 met haar beslissing over de inzet van het mbi over 2013. De partijen in de zorg hebben een voorkeur voor een eenmalige korting op het macrobudget van 2017.

ZN

Zorgverzekeraars Nederland is het met de NVZ eens. Ook ZN verwacht dat de overschrijding lager uitvalt. Maar zover als Van Rooy willen de zorgverzekeraars niet gaan. Zij houden het er op ‘dat de uiteindelijk overschrijdingen wat lager uitvallen.’

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.