Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ vindt dreigende budgetkorting onacceptabel

UTRECHT - Onacceptabel en niet passend in een periode waarin de vraag van de patiënt steeds meer centraal staat. Dat is de reactie van de NVZ op een dreigende budgetkorting voor ziekenhuizen, revalidatie- en andere instellingen die medisch-specialistische zorg verlenen.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overweegt een budgetkorting omdat volgens het ministerie in 2005 sprake was van een overschrijding van circa 400 miljoen euro van het Budgettair Kader Zorg (BKZ). De NVZ wijst erop dat deze overschrijding voor circa tachtig procent is veroorzaakt doordat de overheid de vraaggroei te laag heeft ingeschat. Daarvoor kunnen ziekenhuizen niet verantwoordelijk worden gehouden.

Andere maatregelen

Volgens de NVZ moet de overheid andere maatregelen nemen dan ziekenhuizen te straffen via een budgetkorting. De overheid kan ingrijpen aan de vraagkant (verkleinen van het verzekerde pakket, vergroten van eigen bijdragen en risico’s) en/of het BKZ extra verhogen. Ook zou de overheid aandacht dienen te besteden aan de rol van de verzekeraars. Het is hun verantwoordelijkheid om op landelijk niveau de zorginkoop in de hand te houden, maar ze hebben verzuimd tijdig aan de bel te trekken.

Doelmatigheid

De NVZ heeft in 2004 een prestatiecontract gesloten met het Ministerie van VWS en met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Doel hiervan was de sterk toegenomen zorgvraag onder controle te krijgen. In het contract is een korting van 240 miljoen euro over 2005 en 2006 afgesproken. Ziekenhuizen zijn hun verplichtingen volledig nagekomen: zij hebben gezorgd voor een doelmatigheidsverbetering en hebben patiënten de zorg geboden die verzekeraars hebben ingekocht.

Financiële weerstand

Een extra korting is voor ziekenhuizen niet alleen onacceptabel, maar past bovendien principieel niet bij de ontwikkeling naar meer vraagsturing. In het zicht hiervan is het van groot belang dat ziekenhuizen over meer financiële weerstand gaan beschikken. Een forse budgetkorting doet een aanslag op de afgelopen jaren opgebouwde buffers, die echter bij lange na nog niet voldoende zijn voor de benodigde continuïteit in de bedrijfsvoering.

Consequenties

De NVZ is nog met het Ministerie van VWS in gesprek over de overschrijding die het ministerie heeft geconstateerd. De brancheorganisatie zal het ministerie wijzen op de consequenties van een eventuele budgetkorting. Indien de minister daadwerkelijk tot een korting overgaat, zullen ziekenhuizen maatregelen moeten nemen om de bedrijfsvoering op peil te houden. Dit kan onder meer betekenen dat wachtlijsten zullen oplopen of dat het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen. Niet uitgesloten moet worden dat de continuïteit van een aantal instellingen in gevaar komt. (NVZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.