Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ wil nieuw garantiefonds

Ziekenhuisvereniging NVZ wil dat de 320 miljoen euro die het kabinet extra aan zorgvastgoed wil uitgeven, wordt ondergebracht in een garantiefonds.

“Met dit fonds kunnen zorginstellingen gemakkelijker geld kunnen lenen bij banken,” aldus NVZ-directeur Gitta Gallé. Ze deed haar uitspraken donderdag op een congres van Zorgvisie over financieel risicomanagement in de gezondheidszorg.

Waarborgfonds

Het garantiefonds zou apart van het Waarborgfonds moeten functioneren. In maart heeft het kabinet een pakket maatregelen bekendgemaakt om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Onderdeel daarvan is het versneld aanleggen van infrastructurele projecten, scholen en andere gebouwen met een publieke functie. Voor de gezondheidszorg is een bedrag uitgetrokken van €320 mln maar tot nog toe is onduidelijk op welke manier dit geld wordt uitgegeven.

Bouwregime

De NVZ heeft het plan voor een garantiefonds neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid. Als voorbeeld dienen garantieregelingen die het ministerie van Economische Zaken heeft ingesteld. Wanneer een klein tot middelgroot bedrijf geen lening kan krijgen omdat het niet genoeg zekerheden kan bieden, staat de overheid voor een deel van de lening garant. Zorginstellingen hebben sinds de kredietcrisis en de afschaffing van het bouwregime moeite om geld te lenen bij banken. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

Zorginstellingen krijgen 320 miljoen voor bouw

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Meeste stemmers willen Bouwcollege niet terug

2 REACTIES

  1. Waarborgfonsen, steunfondsen zijn onderdelen die in de oude planeconomie thuis horen.
    Niettemin gelet op de zorgwekkende fin.positie van ziekenhuizen wordt de komende jaren door markteffecten kaf en koren gescheiden tenzij Orbis in standgehouden wordt door de Gemeente, dan volgt een trendbreuk en gaan we weer naar de oude gemeentelijke ziekenhuizen toe, : vgl jaren zeventig

  2. Lees alle reacties
  3. Belangrijk is , dat je als Zorginstelling een goed “PLAN’ hebt met een goed onderbouwde Kosten/Baten-analyse ( DBC-Inkomsten ), goed Marktonderzoek heb gedaan; een 10 jaren Begroting hebt en een 10 Jaren Beleidsplan hebt en als belangrijkste een VISIE & MISSIE hebt , die door je Clienten/Medewerkers gesteund wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.