Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

Verhoog de kostprijs van dbc’s met drie procent om innovaties in de ziekenhuiszorg mogelijk te maken. Dat is het belangrijkste advies in het rapport Ruimte voor ziekenhuis­innovaties van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, dat op 29 januari is verschenen.
NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

De NVZ heeft hoogleraar algemene gezondheidszorg Guus Schrijvers gevraagd om het adviesrapport op te stellen. Aanleiding is het verdwijnen van de zogeheten lokale productiegebonden toeslag bij de invoering van de prestatiebekostiging in 2011, vertelt Schrijvers in een interview met ICTzorg. Deze regeling wordt op dit moment door ziekenhuizen gebruikt voor innovatie. De verhoging van de kostprijs van dbc’s met drie procent is vooral bedoeld voor procesinnovaties, legt Schrijvers uit. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om telezorg of de invoering van zorgpaden.

Innovatie

Voor zorginhoudelijke innovaties is er een regeling in de maak waarbij dit soort vernieuwingen voor een periode van drie jaar worden bekostigd. In die periode vindt evaluatieonderzoek plaats op basis waarvan beslist kan worden of er een dbc moet komen voor de desbetreffende innovatie. (ictzorg-mario gibbels)

Lees meer:

Medisch beleid op basis van dbc’s

Rekening ziekenhuis tien keer hoger door dbc’s

Klink: niet ingrijpen in prijzen dbc’s

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

2 REACTIES

  1. Innovatie met gemeenschapsgelden lijkt erg aantrekkelijk, maar de vraag is of het echt innovatie is. Het merendeel van wat innovatie genoemd wordt blijkt uit inventieve projecten te bestaan. Laten we wel de burger en de patient goed informeren op dit punt. Noem me eens 1 innoverende zorgactiviteit van de laatste jaren ?

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi zo’n bevestiging door de NVZ van iets dat ik enkele jaren geleden bij de Sint Maartenskliniek al in de praktijk heb gebracht. De zorgverzekeraars keken toen wel vreemd op, maar moesten erkennen dat innovatie net als het toenemende ondernemersrisico een normaal onderdeel van de integrale kostprijs uitmaakte….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.