Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: Ziekenhuizen alerter op kindermishandeling

De meeste ziekenhuizen hebben protocollen om kindermishandeling eerder te herkennen en te melden. Dat stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen in een reactie op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ meldde dat de afdelingen spoedeisende hulp kindermishandeling te vaak over het hoofd zien.

Volgens de NVZ heeft 80 procent van de ziekenhuizen inmiddels een gericht protocol. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wijst er ook op dat ziekenhuizen met verbeteringen bezig zijn. Artsenfederatie KNMG heeft aangekondigd dat het een meldcode voor kindermishandeling gaat opstellen. Rouvoet wil zo’n meldcode verplicht gaan stellen.

Signalering en melding

Volgens het rapport van de inspectie zijn hulpverleners vaak te weinig geschoold om kindermishandeling te herkennen. Ook registreren de meeste ziekenhuizen de signalering en melding van kindermishandeling niet, zo stelt het rapport. Volgens de inspectie wordt vijf tot tien procent van het letsel bij kinderen die bij afdelingen spoedeisende hulp komen, veroorzaakt door kindermishandeling. (ANP)

Lees ook:

Elektronisch kinddossier in 2009 ingevoerd

Nieuw poliklinisch centrum KinderHaven

Polikliniek voor drinkende jongeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.