Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa adviseert aanscherping hoofdlijnenakkoord

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars zouden vooraf hun contracteercriteria bekend moeten maken. Zorgaanbieders zouden meer duidelijkheid moeten geven over hun aanbod en hun voorwaarden. Hiermee is het contracteerproces te versnellen.
NZa adviseert aanscherping hoofdlijnenakkoord

Daarnaast heeft het begrip ‘zorgplicht’ nadere invulling nodig. Dat schrijft de NZa in een brief aan minister Schippers, op basis van een evaluatierapport over de contractering van medisch specialistische zorg.

Doorleverplicht

In weerwil van de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, hebben ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun inkoopcontracten niet voor 1 april dit jaar getekend. Uit inventarisatie bleek dat afspraken over doorleverplicht een struikelblok vormden. Dat is de verplichting voor ziekenhuizen en zbc’s om zorg te leveren als het volumeplafond is bereikt dat ze hebben afgesproken met de zorgverzekeraar. Wie gaat deze overschrijding betalen? Het percentage dat een zorgaanbieder dit jaar mag groeien, zorgde eveneens voor onenigheid. Zorgverzekeraars kregen te maken met verschuiving van marktaandelen doordat verzekerden overstapten naar de concurrent.

Vertraging

Wat ook meespeelde bij de vertraging is dat sommigen de uitkomst van onderhandelingen met de ene partij wilden afwachten, alvorens met de volgende partij te gaan praten. Vooral de zbc’s waren ontstemd: zij kwamen als laatste aan de beurt omdat zorgverzekeraars eerst verzekeraars hun onderhandelingen met de ziekenhuizen wilden afronden. De technische problemen vanwege de overstap naar een nieuw financieringsmodel: DOT zorgproducten in plaats van dbc’s waren voorzien. Daarbij bleek niet volledig helder welke zorg precies binnen de kaders van het hoofdlijnenakkoord valt. Er was vooral discussie over de zogeheten ‘ziekenhuisverplaatste zorg’.

Geen succesfactoren

De NZa baseert zich in het advies op gegevens die zijn toegestuurd door de betrokken brancheorganisaties: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zorgverkeraars Nederland en Zelfstandige Klinieken Nederland. Saillant detail: de NZa vroeg ook naar succesfactoren. Wat maakt dat een contract wel gemakkelijk kan worden gesloten? De NZa ontving er geen een. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Stockxchg

Lees ook:

NZa: één tarief voor verloskunde is brug te ver

NZa: Voldoende ruimte op de zorgverzekeringsmarkt

Ziekenhuizen moeten kostprijzen aanleveren bij de NZa

Nog bijna geen ziekenhuis heeft inkoopcontract

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.