Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa adviseert dbc’s voor forensische zorg

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het ministerie van Justitie om per 2010 de DBC- productstructuur in te voeren voor forensische zorg. Dat moet de samenhang tussen curatieve en penitentiaire voorzieningen vergroten.

De Nza adviseert in het rapport Advies Forensische Zorg om diagnose-behandeling-en beveiliging-combinaties (dbbc’s) in te voeren. Die moeten de zorg beschrijven voor ggz-patiënten en verstandelijk gehandicapten die vanwege een misdaad op last van de rechter behandeling krijgen. Het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de financiering van deze forensische zorg in een strafrechtelijk kader.

Markt wordt toegankelijker

De dbbc’s moeten aansluiten bij de dbc-systematiek voor de reguliere ggz. De Nza verwacht dat dit leidt tot meer samenhang tussen zorg- en strafinstellingen, waardoor minder gedetineerden na hun gevangenschap direct op straat terechtkomen. Daarnaast kunnen reguliere ggz-aanbieders makkelijker toetreden op de markt voor forensische zorg.

Dbbc’s

De NZa adviseert om met ingang van 2010 de dbbc-productstructuur in te voeren zodat instellingen ervaring op kunnen doen, maar nog niet te declareren in dbbc’s, tenzij aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er sprake zijn van een goede bevoorschotting, omdat een dbbc pas kan worden gedeclareerd nadat de zorg is geleverd. Ook moet de registratie en aanlevering van de dbbc’s verbeteren. Als dat tijdig lukt kan declaratie in dbbc’s al plaatsvinden in 2010. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

Klink: prijzen dbc’s blijven vrij

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.