Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: Apotheek moet toegang krijgen tot elektronisch netwerk

Annelies Vermeulen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een samenwerkingsverband van apotheken de verplichting opgelegd om een apotheek binnen enkele weken toegang te geven tot het elektronische netwerk. De voorwaarden die het samenwerkingsverband stelde voor toegang tot het netwerk zijn niet redelijk.
NZa: Apotheek moet toegang krijgen tot elektronisch netwerk

Het samenwerkingsverband van apotheken heeft zelf het elektronisch netwerk opgericht. Daarmee kunnen zij met elkaar de medicatiegegevens van hun patiënten uitwisselen om de medicatiebewaking te verbeteren. Het gaat waarschijnlijk om een OZIS-samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband mag voorwaarden stellen aan toegang van apotheken tot netwerken. Deze voorwaarden moeten echter wel voldoen aan de Regeling voorwaarden elektronische netwerken, zoals de NZa deze heeft opgesteld in 2009.

Voorwaarden

De voorwaarden die het samenwerkingsverband in dit geval stelde, voldoen niet aan deze regeling. De apotheek moet voor het verkrijgen van toegang zijn afwijkende openingstijden aanpassen en deelnemen aan de avond-, nacht- en weekendregeling van het samenwerkingsverband. Hiermee zouden de ruimere openingstijden van de apotheek vervallen, waardoor de patiënt hiervan niet meer kan profiteren en minder keuzemogelijkheden heeft. De NZa oordeelt dat deze voorwaarden niet redelijk zijn en verplicht het samenwerkingsverband om de nieuwe apotheek toegang te verlenen tot het elektronische netwerk en de voorwaarden voor toetreding tot het netwerk uiterlijk 24 september 2010 aan te passen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Markt apotheekautomatiseringssystemen groeit

Leveranciers apotheek- en huisartsystemen migreren van OZIS naar LSP

Computersysteem apotheek vaak niet veilig

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.