Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa doet aangifte tegen Vitalis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft aangifte gedaan van vermeende valsheid in geschrifte en/of oplichting door ggz-aanbieder Vitalis.
yoga.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Vitalis vervalste een e-mail van de NZa.

Vitalis

Deze zorgaanbieder kwam onlangs in het nieuws, omdat zij onder meer yoga, meditatie en massages wilde declareren als onderdeel van een psychiatrische behandeling. Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland liet aan Zorgvisie weten dat zij dergelijke zorgaanbieders een bedreiging acht voor het zorgstelsel. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant heeft VitalisGGZ de NZa om hulp gevraagd. De zorgaanbieder wilde een fiat van de NZa over hun wijze van declareren. De NZa laat weten niet op dit verzoek te zijn ingegaan en zegt VitalisGGZ per mail te hebben laten weten niet te bemiddelen.

Vervalsing

De commercieel directeur van de ggz-aanbieder heeft deze e-mail van de NZa vermoedelijk aangepast. Met de aangepaste e-mail lijkt de directeur een factoringbedrijf ervan te willen overtuigen dat de NZa vindt dat de instelling de regelgeving niet overtreedt. In de originele mail van de NZa komt dat niet aan de orde. Op het moment dat het factoringsbedrijf hierover contact opnam met de NZa, kwam aan het licht dat de inhoud van de e-mail niet overeenkomt met het origineel.

Aangifte

De NZa heeft geen toestemming gegeven om de inhoud van de e-mail aan te passen en die versie te gebruiken als een bericht van de NZa. De NZa staat niet achter de inhoud hiervan en heeft op 22 juni 2017 aangifte gedaan.

Andere naam

Na de negatieve berichtgeving rondom VitalisGGZ heeft de reeds bestaande Vitalis WoonZorg Groep heeft het gebruik van hun naamgeving ter discussie gesteld. De domeinnaam www.vitalisggz.nl is inmiddels niet meer actief en leidt door naar CuraClinics. De wederpartij heeft bevestigd dat zij vanaf 23 juni niet meer het woord Vitalis GGZ zullen gebruiken op website, briefpapier of ander promotiemateriaal.

 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.