Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa dwingt apotheker contract te ondertekenen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa heeft een apotheker verplicht een contract met twee zorgverzekeraars te ondertekenen. Hiermee maakt de Zorgautoriteit maakt voor het eerst gebruik van het instrument aanmerkelijke marktmacht.
NZa dwingt apotheker contract te ondertekenen

Het betreft een spoedbesluit van de NZa. Zij zegt te willen voorkomen dat de concurrentieverhouding in het gebied ernstig wordt verstoord en de betaalbaarheid van de zorg in het geding komt. De apotheker heeft zich tot de bestuursrechter gewend.

Precedentwerking

Andere zorgaanbieders vrezen dat de NZa hen straks ook kan dwingen onvoordelige contracten met zorgverzekeraars te tekenen. Die vrees lijkt niet onterecht, want de NZa onderzoekt de zaak nog. De Zorgautoriteit bekijkt of apothekers via een algemene regelgeving zijn te verplichten het preferentiebeleid van zorgverzekeraars uit te voeren.

Preferentiebeleid

De regionale apotheker weigerde het contract met de zorgverzekeraar te ondertekenen omdat hij het niet eens was met het gevoerde preferentiebeleid. De NZa vindt dat een zorgverzekeraar in het belang van de consument op iedere markt selectief moet kunnen inkopen. In dit geval is de apotheker de enige in de omgeving en kunnen verzekerden nergens anders heen.

AMM-besluit

Het AMM-besluit is genomen naar aanleiding van een klacht die de desbetreffende zorgverzekeraar indiende bij de NZa. Aanmerkelijke marktmacht houdt in dat een partij zich onafhankelijk van anderen gaat gedragen en zo de concurrentie belemmert. De NZa heeft al eerder gedreigd het AMM-instrument in te zetten, maar had haar dreigement tot nu toe niet ten uitvoer gebracht. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa verwacht compensatie voor apothekers (2008)

Theo Langejan nieuwe voorzitter NZa

NZa onderzoekt reclame bij fysiotherapeuten

2 REACTIES

  1. Hoezo marktwerking? Dus als een verzekeraar een slecht contract aanbiedt kan hij de NZa vragen de marktwerking te negeren. Deze zorgverzekeraars gedragen zich niet als marktpartij maar als monopolist: wil je onze voorwaarden niet slikken dan duwen we ze je gewoon door de strot. De Nza, de marktwaakhond in de zorg, heeft zich in een spagaat laten dringen door de minister. Hier maakt de politiek zich daarmee volstrekt ongeloofwaardig. Als ik minister Klink was zou ik direct een spoedwet opstellen om dit a-commerciële gedrag van de Nza uit te bannen. Deze verzekeraar moet natuurlijk gewoon een beter contract opstellen of anders zijn klanten op een andere manier van de benodigde medicijnen voorzien.
    Dat de betaalbaarheid van de zorg in het geding komt ligt niet in eerste instantie aan deze apotheker. Oorzaak is dat marktwerking in de zorg geen goed instrument is, althans waar het de basiszorg betreft.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is te Gek voor Woorden.
    De Politiek heeft gekozen voor Marktwerking en daar moet je Innovatief op inspelen. NZa laat het aan de Markt over . We hebben in NL voldoende Consumenten-organisaties ; etc die de Belangen vertegenwoordigen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.