Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa dwingt Hilverzorg tot terugbetalen rekeningen

Zorgorganisatie Hilverzorg moet onder druk van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onterecht aan cliënten gedeclareerde bedragen terugbetalen. Dat meldt het dagblad De Gooi- en Eemlander vandaag. Hilverzorg heeft bewoners van haar zeven verpleeg- en verzorgingshuizen dit jaar ten onrechte laten betalen voor zorg die al wordt vergoed via de verzekering.
NZa dwingt Hilverzorg tot terugbetalen rekeningen

Het gaat in het ergste geval om het schadeloos stellen van alle ongeveer duizend bewoners, aldus De Gooi- en Eemlander. De Hilversumse instelling Hilverzorg meldt in de krant desgevraagd dat de richtlijnen pas in juli duidelijk waren. In oktober wordt per bewoner bekeken of en wat er moet worden verrekend.

Rekeningen

Begin dit jaar kreeg een dochter van een cliënt een brief van Hilverzorg, met de mededeling dat haar moeder moest gaan betalen voor de technische dienst. “Een bedrag van 32 euro per maand. Het schoonmaken van haar appartement en het halen van boodschappen uit het winkeltje beneden werden ook in rekening gebracht. Al met al ging het om 80 euro per maand, terwijl mijn moeder vanwege ernstige reuma en artrose recht heeft op volledige vergoeding. Hier wordt kwetsbare oude mensen onrecht aangedaan.”

Meldingen

De gedupeerde kaartte de zaak met succes aan bij de NZa, waar de afgelopen maanden landelijk zo’n honderd meldingen van dubbel declareren door zorginstellingen binnenkwamen. Volgens de zorgautoriteit houden instellingen ten onrechte de ‘fabel’ in leven dat ze er met de nieuwe vorm van financiering, gebaseerd op de zorg die voor hun cliënten nodig is, op achteruit gaan.

NZa

“Driekwart van de instellingen gaat er juist op vooruit”, benadrukt NZa-woordvoerster Natasja Wijnbeek in de krant. “Toch houden ze vol dat ze allerlei zaken in rekening moeten brengen, terwijl ze die al vergoed krijgen.” De zorgautoriteit gaf instellingen tot 1 september de tijd om orde op zaken te stellen. Wijnbeek: “Wie nu nog ten onrechte moet betalen, roepen we op dat bij ons te melden. Desnoods via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000, red.), waarmee we samenwerken. Mensen zijn vaak bang dat degene die bij een instelling woont erop wordt afgerekend.” Instellingen die onterecht factureren, krijgen een boete. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

AWBZ-instellingen brengen onterecht diensten in rekening

Huisartsen declareren meer dan voorzien

Ziekenhuizen declareren te veel

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.