NZa en IGJ zien winstmarges tot 60 procent in de zorg

De NZa en de IGJ zien soms zorgorganisaties met winstmarges tot 60 procent. ‘Bij excessen willen we handhavend optreden. We willen voorkomen dat zorggeld weglekt’, zeggen Karina Raaijmakers van de NZa en Joke de Vries van de IGJ over hun pleidooi voor een wettelijke norm voor een integere bedrijfsvoering.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgverzekeraars geven OVA-ruimte niet helemaal door
Foto: Fotolia

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) pleiten voor een wettelijke norm voor een integere en professionele bedrijfsvoering. Via ondoorzichtige financiële en juridisch constructies onttrekken zorgaanbieders zorggeld aan de zorg. De NZa en de IGJ zien het gebeuren, maar ze ontberen de bevoegdheden om handhavend op te treden. Een verdiepend interview met Karina Raaijmakers, NZa-directeur handhaving en toezicht, en IGJ-hoofdinspecteur Joke de Vries.

Karina RaaijmakersBelangenverstrengeling staat met stip op één

‘Het risico op belangenverstrengeling staat met stip op één’, zegt Raaijmakers. ‘We zien constructies waarbij verschillende gelieerde zorg-bv’s steeds dezelfde bestuurders opduiken.

1
3186

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De goeden daargelaten.. Dit doorgaans d.m.v. collectief geld. ‘Ons geld.’ ‘Over onze rug.’ Mogen wij als patiënten daar dan ook iets over te zeggen hebben!?
    Belangenverstrengeling staat met stip op nummer 1 getuige dit artikel. Dit hoor ik ook veelvuldig van cliëntenraden. Constructies waarbinnen medezeggenschap op een zijspoor wordt gezet, schijnmedezeggenschap wordt en als excuus-Truus wordt gebruikt. De enkele dappere cliëntenraad die dit door heeft (want soms hebben bestuurders dit zelf niet eens door..!) en die hier tegen in verweer wil, loopt vast omdat niemand meer eindverantwoordelijk lijkt en iedereen naar de eerstvolgende boven hem wijst. En de club helemaal bovenin onzichtbaar en vooral onbenaderbaar is. Dit speelt al zo lang.. het old-boys-network van bestuurders en toezichthouders in de zorg wil maar niet uitsterven.. liever laten zij de medezeggenschap doodbloeden. De cultuuromslag gaat gewoon aan hen voorbij. Het verschil tussen ‘nieuwe stijl’ en ‘oude stijl’ wordt groter. Hoe kan het dat dit hardnekkig blijft bestaan en door woekert. Is dit een heilloze missie of gaan we hier nu eindelijk eens echt iets aan doen!?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.