Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa gaat niet sleutelen aan tarieven wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De tarieven wijkverpleging voor 2018 ondergaan geen grondige herziening, een indexering volstaat. Dat heeft de de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten.
Geld_iStock_20785827_LARGE.jpg
Foto: iStock

Uit kostenonderzoek dat de NZa heeft laten uitvoeren bleek onlangs dat de tarieven voor verpleging te hoog zijn en voor persoonlijke verzorging te laag. Het zou daarom logisch zijn de tarieven voor verpleging te verlagen en voor verzorging te verhogen. Zo’n aanpassing zou echter indruisen tegen het streven van aanbieders van wijkverpleging om meer medewerkers met een hoog deskundigheidsniveau in te zetten om meer in te zetten op ontzorgen en het bevorderen van zelfredzaamheid. Daarom volstaat de NZa met een indexatie van de tarieven voor verpleging en verzorging.

Bekostiging wijkverpleging

Op de wat langere termijn komt er wel een nieuwe bekostiging voor wijkverpleging. Brancheorganisaties van zorgaanbieders, verpleegkundigen en patiënten werken aan een kwaliteitskader wijkverpleging dat een koppeling mogelijk maakt tussen kwaliteit van zorg en de kosten. Daarnaast werkt de NZa met verpleegkundigen en wetenschappers aan een nieuw bekostigingssysteem dat is gebaseerd op cliëntkenmerken die voorspellend zijn voor de zorguitgaven.

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.