Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa geeft zorginkoop forensische ggz groene licht

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De zorginkoop voor forensische geestelijke gezondheidszorg voor 2013 kan beginnen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een document gepubliceerd met tarieven en spelregels.
NZa geeft zorginkoop forensische ggz groene licht

De NZa houdt met ingang van 2013 toezicht op de zorginkoop. Tot voor kort had de toezichthouder slechts een adviserende rol. In het Verantwoordingsdocument Forensische zorg 2013 staan de voorgenomen besluiten voor beleidsregels, nadere regels, prestaties en tarieven voor de forensische zorg. De minister moet de NZa nog wel formeel een opdracht geven in een aanwijzing. Naar verwachting komt die echter pas eind derde, begin vierde kwartaal 2012. Daarop wachten met publiceren acht de NZa niet verantwoord omdat daardoor de inkoop van zorg in de knel komt. Daarom heeft de NZa, onder voorbehoud van de aanwijzing, alvast het verantwoordingsdocument gepubliceerd.

Directie Forensische Zorg is inkoper

Anders dan in de rest van de zorg, hebben niet zorgverzekeraars de rol van zorginkoper, maar de directie Forensische Zorg (DForZo) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). DForZo koopt voor circa 300 miljoen euro zorg in bij ruim honderd ggz- en zorgaanbieders. Het belangrijkste doel van DForZo is recidivevermindering. Daarnaast streeft Justitie naar betere samenwerking tussen forensische zorg en reguliere ggz-zorg. In het septembernummer van Zorgvisie Magazine, dat vrijdag verschijnt, staat een achtergrondartikel over de veranderingen in de forensische ggz. (Zorgvisie – Bart Kiers/ beeld: © ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Ggz krijgt regie bij criminele patiënten met stoornis

Justitie schakelt ggz in voor veelplegers

NZa wil toezien op forensische ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.