Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: geen geldgebrek in AWBZ

De AWBZ krijgt voldoende geld. Knelpunten zijn niet te wijten aan geldgebrek. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa onderzocht met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de verwachte groei van de AWBZ-zorg en het beschikbare geld. De instanties verwachten dat het aantal indicaties met 7 procent stijgt. Het extra bedrag van 257 miljoen euro, dat oud-staatssecretaris Clémence Ross al voor 2007 beschikbaar stelde, moet voldoende zijn om die groei te betalen, aldus de NZa.

Klantenstops

De NZa krijgt signalen dat er desondanks opnieuw klantenstops dreigen in sommige regio’s. Maar die zijn niet te verklaren uit geldgebrek. De Zorgautoriteit wil dat zorgkantoren die knelpunten oplossen door budgetten over te hevelen.

Doelmatiger inkopen

Verder constateert de NZa een trend dat er minder nieuwe mensen in zorg komen, maar dat bestaande mensen meer uren zorg krijgen. Dat verhoogt de druk op zorgkantoren om zorg nog doelmatiger in te kopen, omdat het extra geld is bedoeld voor nieuwe klanten. Vorig jaar hebben zorgkantoren voor 100 miljoen meer zorg in kunnen kopen door kortingen op de maximumprijs te bedingen.

Functies AWBZ aanscherpen

Om de kosten voor de AWBZ te beheersen moet de aanspraak op bepaalde vormen van zorg scherper worden bewaakt. Vooral de zogeheten ondersteunende en activerende begeleiding stijgt sterk, gemiddeld met 34 procent per jaar. De NZa adviseert staatssecretaris Busemaker van VWS om die functies aan te scherpen.

Verdeling budgetten

Verder stelt de toezichthouder voor om de budgetten voor de zorgkantoren niet meer op historische gronden te verdelen, maar beter te kijken naar reële cijfers over onder meer de groei van de zorg. (ZorgVisie – Bart Kiers/Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ZN: wachtlijstcijfers CVZ zijn onbetrouwbaar

CVZ komt met nieuwe wachtlijstcijfers

Zorgaanbieders creëren wachtlijsten zelf

Website:

– Centrum Indicatiestelling Zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.