Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Geen plek voor “regelarme instellingen” in 2015

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet per 2015 geen mogelijkheden om lopende experimenten met regelarme instellingen een structurele plek te geven in de reguliere regelgeving. Dat schrijft de zorgautoriteit in het Advies bekostiging wijkverpleging 2015.
NZa: Geen plek voor

Het is eventueel wel mogelijk om via de beleidsregel Innovatie afwijkende zorg-/bekostigingsvormen het experiment toch voort te zetten, oppert de NZa.

Regelarme instellingen

De experimenten met regelarme instellingen startten in 2013 om de regeldruk in de zorg aan te pakken. Aan de experimenten neemt een aantal zorgaanbieders van verpleegkundige zorg deel. Zij experimenteren met een vereenvoudiging van de indicatie en declaratie van thuiszorg. Deze experimenten hebben onder meer betrekking op prestaties en declaraties, indicatiestelling, zorginkoop en registratie.

Redenering NZa

De NZa adviseert om het experiment te stoppen aangezien voor een aantal experimenten geldt dat deze in de Zorgverzekeringswet (Zvw) niet langer van toepassing zullen zijn. Bijvoorbeeld bij experimenten die betrekking hebben op de indicering, eigen bijdrage en inkoop door zorgkantoren. In het geval van de indicatiestelling geldt dat in de Zvw niet langer sprake is van een indicatie door het CIZ omdat de zorgverlener zelf indiceert. ‘De effecten van de experimenten met indicatiemeldingen worden dan in feite breed uitgerold over de andere zorgaanbieders’, concludeert de NZa.

Een aantal andere experimenten heeft betrekking op declaratieregels en of informatieverstrekking zoals verminderen van AGB-codes en externe verantwoording. ‘Als de evaluatie van deze experimenten positief is, zou dit voor alle aanbieders kunnen worden toegepast in de Zvw in 2015 binnen reguliere wet- en regelgeving.’

Tot slot experimenteert een aantal zorginstellingen met het samenvoegen van prestaties tot één tarief of het hanteren van één weektarief. De evaluaties van deze experimenten zijn echter nog niet zo ver dat hieraan conclusies kunnen worden verbonden. In de brief adviseert de NZa zelf ook om de prestaties samen te voegen tot een tarief; deze groep zal de werkwijze vanaf 2015 waarschijnlijk gewoon voort kunnen zetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.