Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Ggz mag afrekenen in dbc’s

Mark van Dorresteijn
Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) mogen vanaf 2012 kiezen of zij afrekenen met budgetparameters of via diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s).
NZa: Ggz mag afrekenen in dbc’s

De Nederlandse Zorgautoriteit biedt deze mogelijkheid om de administratieve lasten te verlichten. Bovendien kunnen instellingen hierdoor vast wennen aan de overgang naar prestatiebekostiging in 2013. De manier van afrekenen moet overigens wel afgestemd worden met de verzekeraars.

Overgang naar dbc’s

Net als nu maken instellingen afspraken met zorgverzekeraars over de te leveren zorg in zowel budgetparameters als dbc’s. Daarbij wordt ook de omrekenfactor afgesproken. Vervolgens registreert een instelling gedurende het jaar niet meer de budgetparameters, maar alleen dbc’s. De instelling verantwoordt de werkelijke productie in dbc’s, gecorrigeerd voor de omrekenfactor. Hierbij geldt volgens de NZa dat net als nu het vooraf afgesproken budget alleen overschreden kan worden als de instelling en de zorgverzekeraar het eens worden over aanvullende productieafspraken.

Einde dubbele registratie

Voordeel voor ggz-instellingen is dat zij niet langer een dubbele registratie hoeven te voeren. Daarnaast kunnen zij zich vanaf nu volledig richten op dbc’s, dit ter voorbereiding op de komst van de prestatiebekostiging in 2013. Hierdoor verschuift de focus van budgetparameters naar verantwoording op basis van dbc’s. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

Prestatiebekostiging hangt aan zijden draadje

NZa: groen licht voor prestatiebekostiging

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.