Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Hersteltarieven ggz in 2017’

Redacteur Zorgvisie
De ggz-tarieven voor 2014 en 2015 worden hersteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het College van Beroep (CBb) voor het bedrijfsleven besloot in juli dat de tarieven ongegrond waren.
geld.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Zorgverzekeraars spanden een rechtszaak aan over de tarieven voor de ggz in 2014 en 2015. De NZa zou er volgens hen in een te laat stadium voor hebben gekozen om de tarieven op een andere manier (vanuit een ander uitgangspunt) te berekenen. Een rechter van het CBb gaf hen in juli hierin gelijk en zei dat de NZa hier eerder voor had moeten kiezen.

Hersteltarief voor volgend jaar
Naar aanleiding van deze uitspraak laat de NZa nu weten dat zorgaanbieders en –verzekeraars via een hersteltarief in 2017 afspraken kunnen maken over een verrekening van de tarieven voor de twee jaar waarvoor de tarieven werden herrekend. De autoriteit wil de tarieven van 2014 en 2015 niet wijzigen, omdat dat te grote gevolgen zou hebben voor burgers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. ‘Door de tarieven van 2014 en 2015 ongewijzigd te laten wordt voorkomen dat met name zorgaanbieders problemen ondervinden bij deponering van hun jaarrekening 2015’, schrijft de autoriteit in een persbericht. ‘Verzekeraars komen nu ook niet in de problemen met de risico-verevening. De belangen van de cliënten die in 2014 en 2015 zorg hebben gekregen hebben eveneens zwaar gewogen in dit besluit’.

Cijfers over ggz 2014
Vektis maakte vorige week cijfers over de ggz in 2014 bekend via de Zorgprisma Publiek. Hieruit blijkt dat in dat jaar minder mensen werden opgenomen dan in het jaar ervoor. In totaal werden er in 2014 1,2 miljoen mensen geholpen in de ggz, waarvan er 6,2 procent werden opgenomen. In 2013 werd nog 6,6 procent van alle ggz-cliënten opgenomen voor behandeling. Het aantal mensen dat werd geholpen door de praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) steeg in 2014 met 201 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Een derde van alle ggz-cliënten kreeg hulp van de POH of huisarts, blijkt uit de cijfers van de Zorgprisma. Dat kostte in totaal 109 miljoen euro, op een geheel van 5,4 miljard euro aan ggz-kosten in 2014.

Berekening 2017
De NZa geeft aan dat de tarieven voor de twee jaren zijn herrekend op basis van de gerechtelijke uitspraak. Daarna is dezelfde berekening losgelaten op de tarieven voor volgend jaar. Aan de hand van die tarieven kunnen zorgaanbieders en verzekeraars afspraken maken voor een verrekening van de eerdere jaren, stelt de NZa. De tarieven voor dit jaar blijven gelijk.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.