Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘NZa kan 1 miljard besparen’

De Nederlandse Zorgautoriteit kan probleemloos 1 miljard besparen op bureaucratie. Dat zei Robin Linschoten, voorzitter van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (ACTAL), afgelopen maandag tijdens de eerste ‘verjaardag’ van de NZa.

Laaghangend fruit

De NZa kan de bezuiniging bereiken door te snijden in gemakkelijk aan te pakken regels. “De eerste 25 procent van wat u tegenkomt in de zorg, zal laaghangend fruit blijken te zijn”, hield Linschoten NZa-voorzitter Frank de Grave voor. “Wegsnijden is pijnloos en levert een majeure besparing op.”

Kritischer toetsen

De NZa heeft de ambitie om de administratieve lasten terug te dringen die zijzelf heeft veroorzaakt. Uit een recente nulmeting blijkt dat deze lasten structureel 141 miljoen euro per jaar bedragen. Maar De Grave wil zich niet vastleggen op percentages. De NZa gaat niet lukraak snijden in regels, maar zal wel “nut en noodzaak van regels kritischer dan voorheen toetsen.” De Grave wil hier in kleinere kring over doorpraten.

Geen lastminuteacties

Om de lastendruk te verminderen, start de NZa het project WALZ: Wegneming Administratieve Lastendruk Zorgautoriteit. Onderdeel daarvan is het voornemen zorginstellingen niet langer te overvallen met lastminutewijzigingen. Nieuwe regels gaan slechts eenmaal per jaar in en er komt een einde aan het opleggen van regelgeving met terugwerkende kracht.

Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa stort ggz in financiele wanorde

NZa: ‘verzekeraars moeten beter concurreren’

NZa controleert ziekenvervoer streng

Links:

NZa

Actal

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.