Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa kraakt wetsvoorstel verbod winstuitkering

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het voorgestelde verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars is in de huidige vorm onvoldoende helder en daardoor niet te handhaven.
geld.onguur.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat zegt de NZa op basis van een analyse van het wetsvoorstel, dat nu bij de Eerste Kamer ligt. Eind januari stemde een Kamermeerderheid in met het initiatief wetsvoorstel van PvdA, SP en CDA. 

Verbod winstuitkering

Indieners van het initiatief wetsvoorstel, Renske Leijten, Hanke Bruins Slot en Lea Bouwmeester, zeiden destijds het niet nodig te vinden hun voorstel te laten toetsen door De Nederlandsche Bank. VVD en D66 drongen daar meerdere malen op aan. Het wetsvoorstel regelt onder meer dat zorgverzekeraars geen winst meer mogen uitkeren aan aandeelhouders, leden en werknemers. Er mag nog wel winst worden gemaakt, maar alleen voor het aanvullen van reserves of voor de verbetering van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. Ook regelt het dat de NZa de bevoegdheid krijgt om toezicht te houden op het verbod. De NZa komt nu met een analyse over de uitvoerbaarheid van het voorstel.

Niet te handhaven

De NZa vindt het wetsvoorstel in de huidige vorm onvoldoende helder en daardoor niet te handhaven. Ook vergroot het de kans op hogere premies voor verzekerden en op risicoselectie. In het wetsvoorstel ontbreekt volgens de NZa uitleg over de belangrijkste begrippen, zoals winst, reserve en kwaliteit en toegankelijkheid. Daardoor is het op verschillende manieren te interpreteren en is naleving van de voorschriften niet goed afdwingbaar. Dit vergroot de kans dat er juridische procedures volgen tegen sancties die worden opgelegd na overtreding van de wet. Bovendien laat het wetsvoorstel verschillende mogelijkheden open voor zorgverzekeraars om het verbod te ontwijken.

Boetes

Verder geeft de wet aan dat er bij overtreding standaard een boete moet volgen voor de zorgverzekeraar. Dit is volgens de Zorgautoriteit onwenselijk. Er zijn verschillende manieren van handhaven en het is nodig om per geval te bekijken wat het effectiefst is. De NZa wil doen wat werkt door maatwerk te leveren.

Zorgverzekeraars

Kapitaal verschaffen aan zorgverzekeraars wordt met de wet onaantrekkelijk, omdat daarover geen rendement kan worden ontvangen. Voldoen aan de kapitaaleisen en het opvangen van eventuele financiële risico’s moeten dan anders worden opgelost. Dit kan hogere premies en risicoselectie in de hand werken. Ook kan het leiden tot minder toetreding en concurrentie van zorgverzekeraars.

Alle drie de initiatiefnemers hebben de vaste commissie voor VWS inmiddels verlaten. Bouwmeester is nu directeur bij de Nederlandse Diabetes Federatie, Leijten wisselde van portefeuille en doet nu Financiën en Europa en Bruins Slot is plaatsvervangend commissielid. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.