Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa mag huisartsen niet altijd tot contract verplichten

Redacteur Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag huisartsen er soms toe verplichten een contract af te sluiten met zorgverzekeraars zodat ze rekening kunnen versturen. Maar dit mag lang niet voor alle handelingen, blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
HuisartsenNZa-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat meldt Nu.nl. De uitspraak van het CBb volgt op een eerdere rechtszaak uit 2015 over de huisartsentarieven die de NZa heeft vastgesteld en de contractvereiste: de verplichting voor huisartsen om een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Daarin werd geoordeeld dat de NZa dit inderdaad van huisartsen mocht eisen, maar huisartsen en de zorgauitoriteit legden de uitspraak allebei anders uit.

Niet altijd verplicht contract
Het CBb geeft in de uitspraak van donderdag aan dat de zorgautoriteit lang niet altijd een contractvereiste kan stellen. Er is een aantal gevallen geweest waarbij er sprake was van ‘inbreuk op de vrije artsenkeuze’, oordeelt het CBb. Bijvoorbeeld voor de inzet van een praktijkondersteuner ggz en multidisciplinaire zorg voor chronische aandoeningen als astma en COPD. Als een arts bepaalde behandelingen niet in rekening mag brengen, komt de vrije artsenkeuze in het geding, zegt het CBb.

2 REACTIES

 1. Beste Puck van Beurden,
  Een WA autoverzekering is voor burgers verplicht, een zorgverzekeringspolis is verplicht maar verplichte contracten tussen zorgaanbieders en verzekeraars bestaan niet.
  In geval dat een huisarts ervoor kiest bepaalde extra zorg te leveren tegen extra honorering, zoals avondspreekuur of ander innovatieve zorg, dan ligt daar een afspraak cq contract met de verzekeraar aan ten grondslag.
  Dat was zo en dat blijft zo.
  Maar verzekeraars kunnen huisartsen niet verplichten extra zorg te leveren of verplichten een contract af te sluiten. Daar kiest de huisarts zelf voor.
  Even je tekst aanpassen zou ik zeggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Merkwaardig, deze uitleg van Zorgvisie. Ik raad ze toch aan beide uitspraken nog eens goed te bestuderen. Die zijn helder en duidelijk en héél kort samengevat: geen contract is de norm en alleen in speciale gevallen kan de zorgverzekeraar een contract eisen. Dus voor inschrijftariefen, alles in segment 1 en 2, nu inclusief POH GGZ en ketenzorg is GEEN contract nodig. Alleen in segment 3 zitten nog zaken waar een contract nodig is, als je bv afspreekt doelmatig voor te schrijven. Kort gezegd is voor 90% van je inkomen geen contract meer nodig. Dat is toch wat anders dan in bovenstaand bericht wordt gesuggereerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.