Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa neemt klacht over fusie Atrium-Orbis onder de loep

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de besturen van Atrium en Orbis de medezeggenschapsorganen wel goed hebben geïnformeerd over de gevolgen van de fusie. Aanleiding voor het onderzoek is een anonieme klacht.
NZa neemt klacht over fusie Atrium-Orbis onder de loep

Dat meldt 1Limburg. Waar die klacht precies over gaat, wil de NZa niet zeggen. Uit interne stukken zou blijken dat het onderzoek zich onder meer richt op de herverdeling van alle medisch specialismen over de ziekenhuislocaties in Geleen en Heerlen. Onderdelen van dat FIP, zoals centralisatie van de verloskunde in Heerlen en het in Geleen centraliseren van borstkankerzorg, leidden afgelopen tijd tot veel commotie. De NZa heeft inmiddels gepraat met de ondernemingsraden van Orbis en het Atrium, met beide cliëntenraden, de twee verpleegkundige adviesraden en medische staven. De gesprekken gingen puur over de procedure, niet over de inhoud van gemaakte afspraken of het verdelen van de zorg, zo benadrukt de NZa.

NZa keurt fusie goed

De NZa stemde in november in met de fusie Atrium-Orbis. In een toets die eraan vooraf ging, keek de toezichthouder ook al naar of het medezeggenschapstraject goed was verlopen. Toen zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Van de wettelijke mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het NZa-besluit is geen gebruikgemaakt. De nu beziene klacht dateert van begin dit jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.