Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa neemt Medisch Centrum Haaglanden op de korrel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vandaag en morgen doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar de informatie over de kosten van dure geneesmiddelen door het MCH.
NZa neemt Medisch Centrum Haaglanden op de korrel
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het onderzoek richt zich op het MCH in de jaren 2012 en 2013. De NZa onderzoekt de declaraties van zogeheten add-ons, de dure medicijnen die het ziekenhuis apart van de behandeling in rekening brengt. Add-ons zijn bijvoorbeeld medicijnen die worden gegeven bij kankerbehandelingen of zeldzame ziektes. De NZa heeft ‘serieuze signalen’ ontvangen, maar wil niet zeggen van wie. Ook over de omvang van de totale schade doet de NZa geen uitspraken.

Dure medicijnen

De NZa zegt aanwijzingen te hebben dat de instelling mogelijk ten onrechte te hoge kosten voor dure medicijnen heeft opgegeven. De zorg aan patiënten kan tijdens het onderzoek gewoon doorgaan. Het opgeven van te hoge kosten voor dure medicijnen leidt tot onnodig hogere zorgkosten, die de consument vervolgens moet betalen in zijn premie voor de zorgverzekering en via de belastingen. Vooralsnog is de indruk van de NZa dat dit een kwestie betreft die niet sectorbreed speelt.

NZa

De NZa is toezichthouder in de zorg. Als er sprake is van een vermoeden dat zorgaanbieders de wetten en regels overtreden, kan de NZa een onderzoek starten. Dat is geregeld in de Wet marktordening gezondheidszorg. Heeft het ziekenhuis inderdaad onjuiste informatie gegeven, dan kan de NZa handhaven. Bijvoorbeeld door een aanwijzing te geven, of een last onder dwangsom of boete op te leggen.

Medisch Centrum Haaglanden

MCH zegt zich niet te herkennen in de aanleiding tot dit onderzoek, maar hieraan ‘uiteraard alle medewerking te verlenen’. Het gaat om afgesloten jaren en het ziekenhuis zegt nooit eerder signalen te hebben gekregen dat er iets niet zou kloppen aan de declaraties, ook niet van zorgverzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.