Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa kiest positie tegen dure fusies

De ziekenhuisfusies van de laatste jaren hebben tot flinke prijsstijgingen geleid in de zorg en slechtere bereikbaarheid van ziekenhuizen in de regio. Volgens de berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn de prijzen met meer dan 5 procent gestegen.
NZa kiest positie tegen dure fusies

De NZa heeft een position paper gepubliceerd in aanloop naar het Kamerdebat vandaag over de zorgplannen van minister Edith Schippers (VWS). Hierin schrijf de NZa dat door fusies de macht van ziekenhuizen op de markt groter wordt, en daardoor fusieziekenhuizen hogere prijzen kunnen vragen aan de zorgverzekeraars. Die worden vervolgens doorberekend aan het publiek, dat hogere premies moet betalen. De NZa vindt dat de prijsstijging niet meer mag zijn dan 5 procent. Volgens dit criterium hadden acht van de dertien ziekenhuisfusies van de laatste jaren niet goedgekeurd mogen worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM beoordeelt fusies op mededingingsaspecten en de NZa kijkt naar zorginhoudelijke regels. De NZa vindt dat bij ziekenhuisfusies meer gekeken moet worden naar de belangen van het publiek, zoals bereikbaarheid.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

4 REACTIES

 1. http://www.nza.nl/104107/230942/Research-paper-'Hospital-Mergers-and-the-Public-Interest'-2009-09.pdf

   

  Dit is uit 2009.  Zegt vooraf alles wat de NZa moet doen om te voorkomen dat de NZa het stuk dat de NZa nu naar buiten brengt niet te hoeven schrijven.

  Belachelijke manier van handelen en doen en vooral niet doen!

  En dan beweren als Toezichthouder te waken voor de belangen van de burgers? Verplicht verzekerden die nu 1.3 miljard euro duurder uit zijn en daarvoor minder zorg krijgen en voor de mindere zorg ook nog eens verder moeten reizen!

  De Rot begint bij de Kop zei Shakespeare al.

  Maar ja, zowel bij de NZa alsook bij de ACM is het de Minister die uiteindelijk beslist. Als je een koe in de kont kijkt zie je dus Minister Schippers.

 2. Lees alle reacties
 3. Een prijsstijging van 5% door een fusie veroorzaakt, dus zonder enige verbetering van kwaliteit of volume of bereikbaarheid, mag van de NZa. Dat is een cadeautje voor de ziekenhuizen! Omzet was vorig jaar 26 miljard euro en 5% impliceert een 1.3 miljard stijging in kosten zonder enige toegevoegde waarde. Een groter bewijs van de onnozelheid van de toezichthouder kan niet worden gegeven. Een bonus voor wanbeleid. In welke sector hebben we dat meer gezien?

  En dan als toezichthouder en Overheid durven stellen dat zorg door verzekeraars doelmatig wordt ingekocht?

  In het segment huisartsen, fysiotherapie, logopodie, farmacie (apotheken) wordt momenteel voor ieder dubbeltje door verzekeraars gestreden; is daar nog wat te halen? Gaat daar om de laatste cent!

  En dan 1.3 miljard euro over de balk gooien bij de ziekenhuizen?

  En dan moeten de 4 overbodige en bij oplevering al verouderde Proton Particle Centra nog komen: 2 miljard!

  En Tweede Kamerleden, Experts en natuurlijk de verzekeraars zelf die tijdens de recente hoorzitting in koor zingen: ‘er is geen alternatief’!

  Een wel heel vals zingend koor.

   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.