Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa onderzoekt coöperatie Vlietland Ziekenhuis

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar de oprichting van een coöperatie waardoor zorgverzekeraar DSW en lokale zorgaanbieders eigenaar worden van het Vlietland Ziekenhuis.

Vorige week maakt het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam bekend dat een coöperatie eigenaar wordt van het ziekenhuis. In de coöperatie neemt zorgverzekeraar DSW een belang van 40 procent. Daarnaast nemen drie regionale zorgaanbieders, het personeel en een huisartsencoöperatie deel. De aandeelhouders gaan zonder winstoogmerk samenwerken en willen investeren in ketenzorg.

Onderzoek marktpositie

De NZa onderzoekt of door de oprichting van de coöperatie ‘aanmerkelijke marktmacht’ ontstaat. Dat is het geval als één partij meer dan 55 procent van de markt in handen krijgt. Op zichzelf is dat geen probleem, mits zou blijken dat de dominante partij misbruik maakt van haar positie. Dat is bijvoorbeeld het geval als de zorgverzekeraar het ziekenhuis bevoordeelt in contractafspraken door te hoge tarieven te betalen. Dat zou het cliëntenbelang schaden, aldus NZa-voorlichtster Annemiek van der Laan.

Of de NMa de coöperatie onder de loep gaat nemen is nog niet duidelijk. Dat hangt ervan af hoe de zeggenschapsverhoudingen zijn geregeld. Daarover heeft NMa nog geen duidelijkheid, aldus voorlichtster Barbara van der Rest. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Klink moet ingrijpen bij Vlietland Ziekenhuis’

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

Huisarts wil ziekenhuis Walcheren kopen

1 REACTIE

  1. Als Overheid is het beleid ” De Marktwerking “, dan moet je het aan de MARKT overlaten en je niet bemoeien met van alles. Op dit ogenblik – 24 jan.2009- spelen er heel veel zaken o.a. de Werkgelegenheid, dat is een zeer belangrijk aandachtspunt voor het Kabinet !In de Zorg gaan er Miljarden om ,laten wij het zo houden.Zelf ben ik ook aan het vergrijzen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.