Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa onderzoekt grootschalige ziekenhuisfraude

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is grootschalige fraude met ziekenhuisrekeningen op het spoor. De zorgwaakhond heeft volgens RTL Nieuws het sterke vermoeden dat ziekenhuizen peperdure rekeningen hebben gestuurd voor behandelingen en opnames die helemaal nooit hebben plaatsgevonden.
NZa onderzoekt grootschalige ziekenhuisfraude

RTL Nieuws kreeg inzage in een hele reeks vermoedelijk grote fraudezaken. In totaal heeft de NZa in de afgelopen maanden ruim 200 meldingen gekregen over foute ziekenhuisrekeningen.

Fraude

Waar het vaak misgaat is de zogenaamde ligdagfraude. De Zorgautoriteit noemt het voorbeeld van een man met heftige hoofdpijn. Na een foto, twee ct-scans en een kort consult bij de neuroloog blijkt er niks loos. Hij wordt naar huis gestuurd met een recept voor de simpele pijnstiller aspirine. Voor de scans, foto en consulten, had het ziekenhuis rond de 1000 euro mogen declareren. Maar het factureert zes keer zoveel: 6000 euro, onder andere voor een ziekenhuisopname met overnachting, terwijl de patiënt helemaal nooit in het ziekenhuis heeft overnacht. Sterker nog: hij stond na anderhalf uur weer buiten. ‘Dokters moeten zich aan regels houden, het gaat om zorggeld dat van ons is’, aldus de Zorgautoriteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.