Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa onderzoekt onderaanneming in de thuiszorg

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft verschillende signalen ontvangen die wijzen op mogelijke fraude door onderaannemers in de thuiszorgsector.
NZa onderzoekt onderaanneming in de thuiszorg

Momenteel voert de NZa gesprekken met thuiszorgaanbieders en zorgkantoren en onderzoekt de gevallen waarin mogelijk sprake is van fraude. Zo nodig zal de NZa gebruikmaken van een aanwijzing, last onder dwangsom of een bestuurlijke boete.

Fraude

Bij de fraude wordt de zorg die is geïndiceerd volledig gedeclareerd, terwijl er minder zorg of helemaal geen zorg is geleverd. Ook zijn er gevallen waarin gekwalificeerde zorgverleners de zorg declareren, terwijl in de praktijk niet-gekwalificeerde zorgverleners (bijvoorbeeld familieleden) de zorg verlenen. Beide situaties zijn onwenselijk vanuit het perspectief van betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg.

Transparantie

De NZa noemt het belangrijk dat partijen transparant zijn over onderaanneming. Daarbij geldt dat de hoofdaannemer verantwoordelijk is voor de controle op zijn onderaannemers. Daarnaast hebben zorgkantoren de taak om controle uit te voeren op de hoofdaannemers. Door het uitvoeren van bijvoorbeeld materiële controles kunnen zorgkantoren vaststellen of de gedeclareerde zorg ook daadwerkelijk is geleverd.

Lees ook:

Thuiszorg Vérian vergroot marktaandeel

‘Vastbinden gaat toenemen in thuiszorg’

Prijsvechters leveren duurste thuiszorg

1 REACTIE

  1. Uit ervaring weet ik dat bovenstaande waar is. Ook ik doe werk bij een organisatie waar ik niet voor gekwalificeerd ben. Ik wou graag geschikte scholing of opleiding hebben, maar dit is nooit gebeurd.Ik krijg dus ook niet betaald voor wat ik doe, maar naar het niveau van mijn opleiding. Het is dus in het belang van zowel patiënt als werknemer dat een thuiszorg organisatie zich aan zijn verplichtingen houd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.