Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa onderzoekt plotse groei kleinschalige ggz

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) wil weten waar de groei vandaan komt van de Regionale instellingen voor beschermd wonen (RIBW’s). De uitbreiding blijkt uit hun opgaven van de zorgzwaartepakketten (zzp's) die hun cliënten nodig hebben.
NZa onderzoekt plotse groei kleinschalige ggz

De NZa gaat aanvullend onderzoek doen naar aanleiding van de zzp-opgaven van de RIBW’s. Deze organisaties bieden begeleid wonen en ambulante hulpverlening aan ongeveer 20.000 psychiatrische patiënten. Met ingang van 2009 vindt de bekostiging plaats op basis van zorgzwaartepakketten (zzp’s). Momenteel krijgen de RIBW’s nog lage tarieven, maar hun opgave van zzp’s valt hoger uit. “We zien dat deze instellingen onder de huidige bekostiging in de laagste categorie vallen, terwijl ze in de zzp-opgaven een gemiddelde zorgzwaarte of hoger opgeven. We hebben daar nog geen verklaring voor”, zegt NZa-woordvoerster Annemiek van der Laan.

RIBW’s zien daling

Lidy Zaat, voorzitter van de koepel RIBW Alliantie, herkent de groei in zorgzwaarte niet. “We groeien wel al een paar in het aantal cliënten. Maar een onderzoek door de NZa lijkt me alleen maar goed.” De koepelorganisatie is juist bezig met een inventarisatie onder haar achterban omdat de RIBW’s zelf menen dat ze er door de zorgzwaartebekostiging in meerderheid flink op achteruitgaan. Ze zijn ook niet gelukkig met het onderscheid in b- en c-pakketten in de ggz, waarbij b staat voor pakketten met een onderdeel behandeling. Klanten van RIBW’s kunnen alleen een c-pakket krijgen, terwijl zij volgens Zaat bijna altijd ook een verantwoordelijke behandelaar hebben.

Geen kinder-zzp’s

Voor ggz voor kinderen en klinisch intensieve geestelijke gezondheidszorg zijn er nog geen zzp’s, volgens NZa-woordvoerster Van der Laan omdat nog onduidelijk is of deze vormen van zorg daar wel in passen. Ze blijven daarom buiten de herverdeling van geld die ontstaat door de zorgzwaartebekostiging. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zzp-herverdeling in het kort: winnaars en verliezers

Grote ‘zzp-verliezer’ krijgt regeling op maat

“Invoering zzp’s gaat te snel”

RIBW’s slaan handen ineen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.