Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Privacy moet beter worden beschermd

Zorgverzekeraars moeten maatregelen nemen om de privacy van verzekerden beter te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van de NZa. De meeste verzekeraars hebben al stappen gezet om de privacy van verzekerden te borgen, maar een aantal verbeteringen is noodzakelijk.

Zo bewaart bijna de helft van de zorgverzekeraars de medische persoonsgegevens langer dan wettelijk is toegestaan. Ook ontbreken vaak bepalingen over het misbruik en oneigenlijk gebruik in de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Privacy gevoelige informatie

De zorgautoriteit deed onderzoek naar de wijze waarop zorgverzekeraars omgaan met persoonsgegevens. Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de mate waarin verzekeraars organisatorische en technische maatregelen nemen en of zij voldoen aan de wet- en regelgeving. In een vervolgonderzoek gaat de NZa verder in op de verwerking van privacy gevoelige informatie.

Kwaliteit van gegevensverwerking

Verzekeraars scoren goed op de wettelijke eisen rond de kwaliteit van gegevensverwerking en beveiliging, ruim negentig procent bevindt zich op het gewenste niveau. De NZa gaat er vanuit dat verzekeraars de nodige verbeteringen zullen doorvoeren. Diverse verzekeraars hebben naar aanleiding van het onderzoek van de NZa inmiddels aanpassingen ingevoerd. De NZa gaat de komende periode onderzoeken in hoeverre de noodzakelijke verbeteringen worden doorgevoerd en neemt handhavingsmaatregelen waar dat nodig is. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Verzekeraars mogen medische dossiers niet meer in

NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.