Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa signaleert onterechte declaraties in thuiszorg

In de thuiszorg worden onjuiste declaraties opgegeven en onterechte betalingen gedaan voor doorverwijzen. Dit is een van de conclusies vanuit de marktscans AWBZ die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag publiceert.
NZa signaleert onterechte declaraties in thuiszorg

Het gaat bijvoorbeeld om indirecte tijd (reistijd) die als directe tijd wordt gedeclareerd, of zorg in het kader van de Wmo die als AWBZ-zorg wordt gedeclareerd. De NZa heeft een tiental signalen gekregen. De NZa zal in 2012 onderzoek verrichten naar onder andere de lage toetredingsdrempels, de omgang met indicatiestellingen, de declaraties en de controle in de keten.

Toename cliënten en zware zzp’s

Uit de marktscans blijkt verder dat het aantal cliënten in de AWBZ zoals verwacht toeneemt. Daarnaast is in de intramurale verpleging en verzorging sprake van zwaardere indicaties: er is een daling zichtbaar van de lichtere en een stijging van de zwaardere zorgzwaartepakketten (ZZP’s). In de gehele AWBZ zijn de wachtlijsten de afgelopen jaren verminderd.

Informatie

Uit raadplegingen van een consumentenpanel blijkt dat in de verpleging en verzorging de keuze-informatie voor nieuwe cliënten voldoende is. Bij de intramurale gehandicaptenzorg is deze informatie nog onvoldoende. De autoriteit schrijft: ‘Omdat cliënten hun keuze mede baseren op de kwaliteit van de geboden zorg, blijft het van groot belang dat er voldoende zorginhoudelijke indicatoren beschikbaar zijn. Dit is nog niet het geval: zorgaanbieders moeten hier meer werk van maken, eventueel in samenwerking met de verzekeraars.’

Risico’s integrale tarieven

De financiële positie van zorgaanbieders is over het algemeen gezond, zo blijkt uit de scans. Dit vraagt overigens wel enige nuance, omdat de zorgaanbieders door de invoering van de integrale tarieven per 1 januari 2012 nu zelf de risico’s van het vastgoed moeten dragen. Dit kan betekenen dat hun vermogenspositie in de komende jaren verandert.

Spoedzorg

De NZa vraagt in haar marktscans aandacht voor de uitvoering van de 24-uurszorg/ spoedzorgregelingen door de zorgkantoren. Bij de meeste zorgkantoren zijn de crisisprotocollen niet op orde. Hierdoor ontstaat een risico dat cliënten niet goed geholpen worden als zij een beroep doen op deze crisiszorg. Zorgkantoren moeten zorgen voor een regiodekkend crisisprotocol voor alle sectoren. De NZa zal de zorgkantoren hierop aanspreken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk de markscan intramurale AWBZ en extramurale AWBZ

Eerste zzp’ers in thuiszorg hebben keurmerk

NMa niet in hoger beroep thuiszorgzaak

4 REACTIES

  1. Ik werk als ZZP’er in de zorg en bij mij is reistijd eigen tijd. De tijd, die ik declareer, is de tijd, die ik ook daadwerkelijk bij de cliënt ben. Bij zorgverleners in loondienst is reistijd werktijd en tja……die moet toch ook betaald worden. Ook alle bijeenkomsten en vergaderingen vallen bij mij onder vrijetijd, terwijl door mensen in loondienst vergaderd wordt in de baas zijn tijd. Mogen ze in de tijd van de baas naar een symposium, stappen ze pas op de trein als werktijd begint en vertrekken zo vroeg, dat ze thuis zijn tegen einde werktijd. erg duur betaald op die manier en nog niet eens erg zinvol op die manier.

  2. Lees alle reacties
  3. jaren geleden heb ik dit al doorgegeven.moest maandelijks mijn declaraties laten bijstellen.
    gemiddeld 4 tot 6 uur per maand wer er teveel gedeclareerd door de thuiszorg!DAAROM OVERGESTAPT OP PGB!en dan te bedenken dat de oudere onder ons de declaraties niet controleren wat ook niet zou moeten hoeven.En dan maar zeggen dat er geen geld is voor de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.