Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Spreek buffer voor Wlz aan’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De uitgaven voor de Wet langdurige zorg (Wlz) gaan harder dan gepland. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert staatssecretaris Martin van Rijn van VWS om de 200 miljoen euro herverdelingsmiddelen langdurige zorg beschikbaar te stellen.
Geld_Fotolia_400.jpg
Foto: Fotolia

De uitgaven voor de Wlz nemen toe omdat de vraag naar langdurige zorg groeit. Door veranderingen in de regelgeving is er een groep cliënten die per 1 april 2017 huishoudelijke hulp en dagbesteding uit de Wlz ontvangen. Daarvoor vielen die uitgaven onder de Wmo. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die een indicatie krijgen voor een zwaardere zzp. Deze ontwikkelingen zorgen voor hogere uitgaven in de Wlz. Maar die zullen niet tot een overschrijding leiden, omdat het ministerie van VWS binnen het budgettair kader zorg hiervoor 200 miljoen euro aan zogeheten ‘herverdelingsmiddelen’ heeft gereserveerd, laat een NZa-woordvoerder weten. De NZa adviseert VWS om deze middelen nu ter beschikbaar te stellen aan verpleeghuizen.

NZa adviseert over Wlz

De NZa houdt de vinger aan de pols bij de uitgaven voor de langdurige zorg en bespreekt deze maandelijks met de zorgkantoren. Twee keer per jaar adviseert de NZa de staatssecretaris hierover. In augustus brengt de Nza opnieuw advies uit aan de staatssecretaris over de benutting van het landelijk budget voor de langdurige zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.