NZa stelt eisen aan declareren protonentherapie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voorwaarden op voor het declareren van protonentherapie. Alleen ziekenhuizen die de landelijke kwaliteitsrichtlijn voor protonentherapie gebruiken, krijgen de zorg vergoed.
NZa stelt eisen aan declareren protonentherapie
Foto: Varian images

De discussie over de meerwaarde van protonentherapie, een nieuwe bestralingstechniek tegen kanker, loopt hoog op. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wilde voorkomen dat ziekenhuizen vier kostbare protonencentra bouwen in Nederland, terwijl centra in Duitsland moeite hebben om het hoofd boven water te houden. ZN vreest kapitaalvernietiging. Maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besliste in maart dat zorgverzekeraars hierover niet samen mogen beslissen. Het ministerie van VWS heeft vier initiatieven een vergunning gegeven. In Groningen en Delft zijn ze al aan het bouwen. De Groningers gaan waarschijnlijk het snelst. Zij willen de deuren in 2017 al openen.

Aanzuigende werking van protonencentra

1
85

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.