NZa stelt eisen aan declareren protonentherapie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voorwaarden op voor het declareren van protonentherapie. Alleen ziekenhuizen die de landelijke kwaliteitsrichtlijn voor protonentherapie gebruiken, krijgen de zorg vergoed.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NZa stelt eisen aan declareren protonentherapie
Foto: Varian images

De discussie over de meerwaarde van protonentherapie, een nieuwe bestralingstechniek tegen kanker, loopt hoog op. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wilde voorkomen dat ziekenhuizen vier kostbare protonencentra bouwen in Nederland, terwijl centra in Duitsland moeite hebben om het hoofd boven water te houden. ZN vreest kapitaalvernietiging. Maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besliste in maart dat zorgverzekeraars hierover niet samen mogen beslissen. Het ministerie van VWS heeft vier initiatieven een vergunning gegeven. In Groningen en Delft zijn ze al aan het bouwen. De Groningers gaan waarschijnlijk het snelst. Zij willen de deuren in 2017 al openen.

Aanzuigende werking van protonencentra

1
108

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Werkelijk een krankzinnige situatie en totaal de omgekeerde wereld; eerst gaan we 4, zegge 4, peperdure centra bouwen met peperduur gespecialiseerd personeel en onderhoud e.d. en daarna gaan we eens kijken of ze wel nodig zijn, wat de standaarden en richtlijnen moeten worden en welke patiënten nu in aanmerking komen voor deze nu al achterhaalde therapie. Cleveland Clinic in de USA weigert deze therapie aan te bieden omdat deze onbewezen effectief is en nog volop in ontwikkeling is.
    Mayo Clinic bouwt nu 2 centra op kosten van een dankbare patiënt, anders had ook deze top zorgaanbieder afgezien van de bouw. Maar Nederland weet het weer beter en bouwt er 4 tegelijk.
    Als de private zorgverzekeraars in Nederland werkelijk op de kosten en de kwaliteit letten namens de verplicht verzekerden in dit land, dan contracteren zij centra in Duitsland voor een prikje, inclusief reis en verblijfkosten.
    Waarom is de zorg in Nederland zo duur? Nou hierom!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.