Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: stop collectief onderhandelen verzekeraars

Mark van Dorresteijn
Collectief onderhandelen door zorgverzekeraars bij de inkoop van zorg moet worden afgeschaft. Na de invoering van de prestatiebekostiging moet er plaatsgemaakt worden voor een model dat meer gericht is op concurrentie. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag.
NZa: stop collectief onderhandelen verzekeraars

De zorgautoriteit pleit hiermee voor afschaffing van het zogenaamde representatiemodel. Dit model wordt nu gebruikt bij onderhandelingen in het a-segment en de curatieve ggz. De verzekeraar met het grootste marktaandeel leidt nu de collectieve onderhandelingen met de ziekenhuizen en ggz-instellingen over de kwaliteit en hoeveelheid zorg. Dit zogeheten representatiemodel bespaart tijd en kosten maar vermindert de concurrentie. Daarom past deze vorm niet binnen de aangekondigde prestatiebekostiging, meent de NZa. De zorgautoriteit wil dan ook dat het representatiemodel wordt afgeschaft bij de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem.

Inkoopmacht

In het overige deel van de zorg onderhandelt elke verzekeraar afzonderlijk namens zijn verzekerden met de verschillende zorgaanbieders. Naast collectief onderhandelen liet de NZa ook deze onderhandelingen onderzoeken. Aanleiding waren signalen van zorgaanbieders dat er geen marktevenwicht is en dat de zorgverzekeraar een sterkere positie heeft bij deze onderhandelingen. Gebleken is dat verzekeraars inderdaad een zekere inkoopmacht hebben. Bezwaarlijk vindt de NZa dit echter niet. Het bevordert de concurrentie en levert zodoende lagere premies en meer kwaliteit op voor de verzekerden.

Spelregels

De NZa wil dit jaar nog spelregels opstellen voor het contracteren. Hierin komen afspraken te staan over hoe marktpartijen met elkaar om moeten gaan tijdens de onderhandelingen over contracten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve ggz in 2011

Verzekering keert uit bij terminale ziekte

Klink: Plafond op prestatiebekostiging

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.