Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa tackelt boekwaardeprobleem

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt de omvang van het boekwaardeprobleem in kaart dat is ontstaan door de afschaffing van het bouwregime in de cure. Als oplossing noemt de NZa het versneld afschrijven van de overwaarde en een gegarandeerde afschrijvingsvergoeding van de overheid.
NZa tackelt boekwaardeprobleem

Het boekwaardeprobleem is ontstaan door de afschaffing van het bouwregime in 2008. Daarmee is de overheidsgarantie op de afbetaling van rente en afschrijvingen weggevallen. Alle ziekenhuizen moeten daardoor andere boekhoudkundige regels gaan gebruiken voor de waardering van hun vastgoed. Ze moeten vanaf 2010 marktconforme en vaak kortere afschrijvingstermijnen hanteren. Daardoor kan het voorkomen dat gebouwen voor te veel geld in de boeken staan. Als ziekenhuizen die overwaarde in een keer moeten afschrijven, gaat een aantal failliet.

Enquête

De NZa wil met een enquête inzicht krijgen hoe groot de omvang van de boekwaardeproblematiek is. Ziekenhuizen moeten de enquête voor 4 november terugsturen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen becijferde de omvang in 2006 op ongeveer een miljard euro.

Versneld aflossen

Als oplossing stelt de NZa voor de overwaarde versneld af te lossen. De overheid zou de kosten van de verkorte afschrijving voor ziekenhuizen moeten compenseren. Deze oplossing hoeft niet tot hogere overheidsuitgaven te leiden, verwacht de Zorgautoriteit. De NZa-oplossing heeft nog niet de goedkeuring van het ministerie van VWS. Een woordvoerder zegt dat minister Klink eind oktober uitsluitsel geeft in een kapitaallastenbrief. Hij had de Tweede Kamer beloofd die uiterlijk 1 oktober klaar te hebben. CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch is daar zeer ontstemd over. “Zo ga je niet met de Kamer om.”

NVZ is verheugd

De NVZ is verheugd over de NZa-plannen, maar wijst erop dat hiermee niet de hele boekwaardeproblematiek is opgelost. Er kunnen nog steeds ziekenhuizen zijn die te weinig inkomsten hebben om de kosten voor rente en afschrijving te kunnen financieren.

Problemen nieuwbouwziekenhuizen

De NZa wil met de enquête ook een schatting maken van de financiële problemen van nieuwbouwziekenhuizen. Die hebben in de eerste jaren relatief hoge kosten voor rente en afschrijving die ze niet kunnen terugverdienen met hun opbrengsten. De NZa wil een tijdelijke compensatie voor het verschil in vergoeding in de oude en nieuwe situatie.

Immateriële activa

Verder heeft de NZa een oplossing voor het probleem van de zogeheten immateriële activa, kosten waar geen waarde tegenover staan. Het gaat onder meer om verhuiskosten en aanloopkosten voor bouw. Ziekenhuizen mogen die versneld afschrijven. Hiermee is naar schatting circa honderd miljoen euro gemoeid. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

NZa adviseert tegen hardheidsclausule

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.