Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘NZa te formeel over acceptatieplicht zorgverzekeraars’

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt te formeel naar de acceptatieplicht van zorgverzekeraars. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in reactie op het NZa-rapport Rechtmatigheid uitvoering Zorgverzekeringswet 2009.
‘NZa te formeel over acceptatieplicht zorgverzekeraars’

Volgens ZN wekt de NZa de indruk dat zorgverzekeraars het niet zo nauw nemen met de acceptatieplicht als het gaat om verzekerden met een betalingsachterstand. “Personen met een betalingsachterstand mogen op grond van de Ziekenfondswet de zorgverzekering niet opzeggen. Wanneer ze zich toch aanmelden bij een andere zorgverzekeraar om een zorgverzekering af te sluiten, geldt voor de ‘nieuwe’ zorgverzekeraar een acceptatieplicht. Alleen wanneer de cliënt bewust kiest voor een dubbele verzekering en ook de implicaties daarvan beseft, gaat de nieuwe verzekeraar tot inschrijving over.”

Ontmoedigen

Daarbij is volgens ZN deze formele kijk op de regels door zorgverzekeraars ook niet bedoeld door de wetgever. Dit blijkt te meer uit het feit dat de Tweede Kamer onlangs heeft ingestemd met het wetsontwerp om de acceptatieplicht, voor verzekerden die al een verzekering hebben, af te schaffen. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat verzekeraars nu al dubbele verzekering voor verzekerden met een premieachterstand ontmoedigen.

Volstrekt overbodig

ZN meent dat verzekeraars altijd hebben gehandeld volgens de wet. “Het aangekondigde nadere onderzoek naar het handelen van verzekeraars ten aanzien van deze specifieke groep verzekerden kunnen we dan ook als volstrekt overbodig kwalificeren”

Afwijkende procedure

De NZa laat bij monde van een woordvoerder weten dat het in dit geval gaat om een afwijkende procedure. “Het kan zijn dat we na onderzoek tot dezelfde conclusie komen als ZN. Op dit moment heerst er echter nog onduidelijkheid op het gebied van inschrijfprocedures voor verzekerden met betalingsachterstand. Het is alleen een zorgvuldigheidstoets die ook voor consumenten duidelijkheid moet scheppen. Als alles vervolgens blijkt te kloppen, dan zijn er geen problemen. Maar we willen wel eerst naar de wet kijken om te zien of dat ook zo is.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NZa onderzoekt acceptatieplicht zorgverzekeraars

Verscherping prijsconcurrentie in de zorgverzekeringsmarkt

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.