Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa verdeelt basis-ggz in prestaties

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tarieven en prestaties gepresenteerd voor de zorginkoop 2014. Patiënten krijgen in de basis-ggz vanaf 2014 te maken met vier prestaties: kort, middel, intensief en chronisch. De arts bepaalt zelf hoe deze prestaties worden ingevuld.
NZa verdeelt basis-ggz in prestaties

Met de komst van de basis-ggz verandert de manier van werken. Op dit moment krijgen patiënten nog vanuit het basispakket maximaal vijf consulten bij een eerstelijnspsycholoog vergoed. Als dit niet genoeg is, komen mensen snel in de specialistische zorg terecht. Door het invoeren van de basis-ggz kan een aanzienlijk deel van de patiënten die nu in de gespecialiseerde ggz wordt geholpen naar de basis-ggz. In de basis-ggz zal gewerkt worden met prestaties.

Prestaties

De volgende prestaties zijn benoemd: kort, middel, intensief, chronisch en transitieprestatie. De eerste vier bevatten en heel behandelingstraject van intake tot ontslag. Binnen de prestaties worden verschillende componenten aangeboden die passen bij de zorgvraagzwaarte van de patiënt. De NZa stelt de inhoud van de prestatie niet op detailniveau vast. Het is de bedoeling dat zorgaanbieders en verzekeraars een passend zorgaanbod organiseren voor de patiënt. De vijfde prestatie is voor twee specifieke situaties. De eerste situatie is dat patiënten in 2013 met een behandeling zijn gestart, waarvan er nog een consult in 2014 valt. In de tweede situatie gaat het om patiënten die naar de basis-ggz zijn verwezen en terugkomen bij de huisarts, omdat er geen stoornis is. Deze patiënten zouden in 2014 meteen hun hele eigen risico moeten betalen, omdat in de basis-ggz integrale tarieven gelden. De vijfde prestatie voorkomt dat. Deze situaties zullen in de loop van 2014 minder voorkomen, omdat het aantal  overgangssituaties afneemt en het verwijzen steeds meer aansluit bij de nieuwe situatie. De prestatie geldt tot 2015.

Declareren en controleren

Ook de nota verandert. Op de nota voor basis-ggz staat straks wie de behandelaars zijn en hoeveel tijd zij hebben besteed aan directe en indirecte patiëntgebonden zorg. Zo kunnen zorgverzekeraars de declaraties beter controleren.

Maximum tarieven basis ggz 2014

  • Kort (€ 453,79)
  • Middel (€ 773,19)
  • Intensief (€ 1212,41)
  • Chronisch (€ 1118,96)
  • Transitie prestatie (€ 185,22)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In het artikel hierboven komt naar voren dat zorgaanbieders nog steeds verantwoording af moeten leggen aan verzekeraars. Als ik het goed begrijp bepaalt de zorgverlener samen met verzekeraar de invulling van prestaties. Een zrorgverlener zou dus iets anders declareren om geen fraude te plegen. Logisch lijkt me

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.