De zorgpremies zijn in Nederland onnodig hoog, omdat verzekeraars met vrijwel alle zorgaanbieders contracten afsluiten. Pas als verzekeraars keuzes maken met wie ze wel of niet een contract sluiten, komen er verschillen in de zorgpakketten, zegt Langejan in de NZa-nieuwsbrief. ‘Nu zijn de verschillen tussen de polissen nog veel te klein en betaalt iedereen aan alle zorg mee. Ook aan ondoelmatige zorg. Zo houden we de premie voor iedereen onnodig hoog.’
NZa wil aanpassing wet
Langejan wil dat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om selectief in te kopen. Als verzekerden toch naar een zorgorganisatie gaan waarmee de verzekeraar geen contract heeft, dan moeten verzekeraars de ruimte krijgen om die vergoeding op nul te stellen. Een rechter verplichtte onlangs verzekeraar CZ toch 75 procent van de rekening te vergoeden van ggz-aanbieder Momentum. Die biedt verslavingszorg in Zuid-Afrika aan, terwijl CZ dezelfde behandeling in Nederland heeft gecontracteerd tegen lagere kosten. ‘Als verzekeraars ook voor niet-gecontracteerde zorg worden verplicht om 70-80 procent van het normale tarief te vergoeden heeft een zorgaanbieder niet zo veel te verliezen als hij geen contract heeft.’ Langejan wil graag dat de wet op dit punt wordt aangepast.
Hinderpaalcriterium
Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet te wijzigen. Daarin wordt het zogeheten ‘hinderpaalcriterium’ geschrapt: de vergoeding mag geen feitelijke hinderpaal vormen voor het inroepen van hulp door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Dit criterium komt voor in een uitspraak van het Europese Hof in de zaak Müller-Fauré. Hierop baseerde de rechter zich die uitspraak deed in de zaak Momentum tegen CZ.
Rechter negeert beleidsregel NZa
Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie, vindt het opmerkelijk dat de rechter helemaal voorbijgaat aan de beleidsregels van de NZa. In het Toezichtskader zorgplicht Zorgverzekeraars uit 2012 is het hinderpaalcriterium al geschrapt. Ook wijst hij erop dat onder juristen de toepasbaarheid van het arrest sterk wordt betwist. Het zou alleen toepasbaar zijn op overheden en niet op private zorgverzekeraars. CZ heeft hoger beroep aangetekend.
Selectieve zorginkoop nog ver weg
Volgens Schut bieden de NZa-beleidsregels nu al voldoende ruimte voor verzekeraars om de vergoeding voor niet-gecontracteerde naar eigen inzicht te bepalen, zo lang die maar niet nihil is (dat staat in de NZa-beleidsregel). Ze moeten hun verzekerden wel tijdig inlichten – voordat deze een polis afsluiten – welke zorgaanbieders wel en niet gecontracteerd zijn. Tot nu toe lukt dit zorgverzekeraars niet, omdat ze het inkoopproces niet op tijd klaar hebben. Het valt Schut op dat verzekeraars in de curatieve zorg nog steeds alle ziekenhuizen contracteren. ‘Kennelijk vinden ze het toch lastig om “nee” te verkopen aan verzekerden. Alleen in de curatieve ggz krijgen sommige aanbieders geen contract meer.’
Wat hebben Theo Langejan en de NZa in de afgelopen 7 jaar zitten doen en hoerveel miljarden zijn er verspeeld met toezichthoudertje spelen?