Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa verhoogt rentenormering

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorginstellingen krijgen met terugwerkende kracht een renteopslag op kort krediet. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.
NZa verhoogt rentenormering

Een jaar geleden besloot de NZa de vergoeding voor langlopende leningen te verhogen. Door de kredietcrisis was geld lenen duurder geworden, waardoor de rentevergoeding van de NZa niet meer de werkelijke kosten dekte. De NZa heeft nu vastgesteld dat dit ook geldt voor leningen met een looptijd korter dan twee jaar. Daarvoor geldt een renteopslag van 0,5 procent. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 tot 1 juli 2010. Dan zal de NZa opnieuw de noodzaak bekijken.

NZa faciliteert roll-overleningen met renteswap

De NZa zal ook met terugwerkende kracht zogeheten roll-overleningen met een renteswap faciliteren. Die zijn in de plaats gekomen van de langlopende leningen met een vaste rente die zorginstellingen van oudsher voor bouw afsloten. Door de kredietcrisis verkopen banken dat soort leningen echter niet meer. De nieuwe leningen hebben wel een langere looptijd, maar de rente wordt elke drie maanden aangepast. Zorginstellingen kunnen bij banken die variabele rente weer inruilen tegen een vaste rente. De NZa baseerde tot nu toe de rentevergoeding echter op de korte periode, waardoor zorginstellingen een te lage rentevergoeding krijgen. Maar voortaan gaat de NZa bij dit soort leningen de rentevergoeding baseren op de normrente voor lange leningen. Ook deze maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 tot 1 juli 2010. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Overheid dupeert ziekenhuizen met rentevergoeding’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. In mijn ” Jonge Tijd ” leenden ZorgInstellingen geld via uitgifte van Obligaties bij Particulieren. Waarom nu bij Dure Banken die veel rente vragen ? ZorgInstellingen , stel je behoefte naar “Geld ” ter discussie .Er is Geld genoeg in de Wereld , zie de DVD die Duitsland wil kopen voor Miljoenen van een Heler.NL heeft ook belangstelling !Is de informatie betrouwbaar ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.