Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: verzekeraars moeten betere controles uitvoeren

Materiële controles bij zorgverzekeraars moeten beter. Dat blijkt uit het rapport rechtmatigheid uitvoering zorgverzekeringswet van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een aantal verzekeraars heeft hierover een aanwijzing gehad van de autoriteit.
NZa: verzekeraars moeten betere controles uitvoeren

Niet alleen moeten zorgverzekeraars van de NZa tijdiger controleren of gedeclareerde zorg wel echt geleverd is, de materiële controles kunnen ook groter van omvang zijn. Bovendien moeten verzekeraars zorgaanbieders met elkaar gaan spiegelen om opvallendheden te ontdekken. De NZa schrijft in het rapport hier strikter op te gaan handhaven en zal hierover meer aanwijzingen en informatieverzoeken naar verzekeraars sturen.

Aanwijzing

Vorig jaar deed de NZa al enkele verbetersuggesties aan verzekeraars. Nu blijken ze die onvoldoende snel op te pakken. Vijf zorgverzekeraars krijgen de opdracht om de NZa te laten zien hoe zij hun materiële controles gaan verbeteren. Vier zorgverzekeraars kregen een aanwijzing voor geconstateerde onjuistheden in hun verantwoording of bestuursverklaring.

Rechtmatigheid

De NZa onderzoekt jaarlijks de rechtmatigheid van de uitvoering zorgverzekeringswet. Daarbij kijkt ze naar de financiële verantwoordingsdocumenten die zorgverzekeraars aanleveren voor de verevening. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa: fraudecontrole in mondzorg moet beter

Schippers onderzoekt toegangkelijkheid zorgverzekeringen

Zorgkantoren presenteren, NZa verscherpt toezicht

2 REACTIES

  1. Van veel mensen hoor ik dat er specialisten zijn met een spreekuurtijd van 5 minuten! In de DBC’s zal dat toch wel anders zijn. !e stap: alle verzxekerden krijgen een gespecificeerde nota zodat die kunne controlerenb of ze de zorg krijgen waarvoor zij betalen. Daar heb je geen ingewikkelde toestanden voor nodigf en de verzekerden doen dat gratis.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.